FOSSILFRITT | 31 maj 2022

Först i världen med värmeväxlare i fossilfritt stål

SSAB och Alfa Laval ska samarbeta kring utveckling och kommersialisering av världens första värmeväxlare av fossilfritt stål. Målet är att ha tillverkat den första redan under nästa år.

Först i världen med värmeväxlare i fossilfritt stål
SSAB och Alfa Laval, världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering, har tecknat ett avtal om att samarbeta kring utveckling och kommersialisering av världens första värmeväxlare tillverkad med fossilfritt stål. Foto: SSAB

Alfa Lavals energieffektiva värmeväxlare används i industriella processer världen över. De består till 40 procent av stål och är upp till 50 procent effektivare än traditionell teknik. De kan därmed spara energi och minska koldioxidutsläppen. Energieffektivitet skulle kunna utgöra mer än 40 procent av utsläppsminskningen av växthusgaser fram till 2040, enligt International Energy Agency (IEA), varav 50 procent av energieffektivitets-besparingen beräknas komma från industrisektorn.

– Det gläder mig att kunna tillkännage samarbetet med SSAB som bygger på vår gemensamma expertis och beslutsamhet att driva innovation, säger Tom Erixon, vd och koncernchef för Alfa Laval. Genom att kombinera deras fossilfria stål och våra energieffektiva värmeväxlare kan vi bidra till industrins omställning till koldioxidneutralitet.

Redan under 2021 levererade SSAB det första fossilfria stålet, som tillverkades av vätgasreducerat järn från HYBRIT:s pilotanläggning i Luleå, till Volvo Group. Pilotanläggningen ligger i Luleå och togs i drift 2020 som den första i sitt slag i världen. I pilotanläggningen kommer utvecklingen av processen för att reducera järnmalm med fossilfri vätgas fortsätta. I anslutning finns en underjordisk pilotanläggning för vätgaslagring som är i drift sedan 2022. Under 2020 producerades världens första fossilfria järnmalmspellets vid LKAB:s anläggning i Malmberget.

Utöver utvecklingen av pilotanläggningen förbereds en demonstrationsanläggning i Gällivare, vid LKAB:s järnmalmsgruva, som nästa steg. Planen är att färdigställa demonstrationsanläggningen 2025, samtidigt som SSAB:s masugn i Oxelösund konverteras till en ljusbågsugn. Det innebär att SSAB kommer att kunna producera malmbaserat, fossilfritt stål i kommersiell skala 2026.

– Vi är stolta över att välkomna Alfa Laval som partner och ser fram emot att tillsammans utforska vägar framåt för att mildra klimatförändringarna. Med detta samarbete når vi nya segment, och förhoppningsvis inspirerar vi en helt ny kundkrets, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

Källa: SSAB, Alfa Laval

Publicerad 31 maj 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.