Inomhusklimat | 21 sep 2022

Förskola först ut med ny lösning för bättre inomhusklimat

Förskolan Citronfjärilen i Trollhättan blir först i Sverige med en ny rumssensor som möjliggör mätning av sex olika parametrar för att förbättra inomhusklimatet och minska energianvändningen.

Förskola först ut med ny lösning för bättre inomhusklimat
På Citronfjärilen installeras Schneider Electrics innovativa lösning för rumsstyrning EcoStruxure Connected Room Solutions, som bland annat möjliggör flexibel klimat -och belysningsstyrning på rumsnivå. Foto: Citronfjärilen

Förskolan Citronfjärilen är ett av flera energiprojekt som Schneider Electric genomför i samarbete med Rejlers och Kraftstaden Fastigheter, som alltid strävar efter att ligga i framkant med ny teknik och att hitta nya energibesparande lösningar. För att möjliggöra ett optimalt inomhusklimat för barnen och personalen som vistas på förskolan väljer man nu marknadens senaste teknik.

SpaceLogic Insight-Sensor är Schneider Electrics senaste lansering på marknaden av rumssensorer och möjliggör mätning av upp till sex parametrar i en komplett sensor. Kombinationssensorn räknar antalet personer som befinner sig på en yta, mäter ljusnivå, ljudnivå, temperatur, luftfuktighet samt detekterar närvaro. Luftfuktighet och temperatur mäts bland annat för daggpunktsreglering.

Till skillnad från traditionell styrning av ventilation, värme och kyla, som ofta baseras på närvaro eller tidsschema, möjliggör SpaceLogic Insight-sensor behovsstyrd reglering baserat på det faktiska antalet personer som befinner sig i området. Genom att ge information om byggnadens inomhusklimat såväl som antalet personer som befinner sig i ett område, bidrar SpaceLogic Insight-Sensor med nya insikter som kan användas för att förbättra byggnadens inomhusklimat och optimera yt- och energianvändningen.

– Att ventilera fastigheter beräknat på det faktiska antalet personer som befinner sig i lokalerna säkerställer både ett behagligt och bra inomhusklimat och optimerad energianvändning, säger Kenneth Nygren, Team Manager på Schneider Electric.

– Sådana här utvecklingsprojekt passar oss på Kraftstaden väldigt bra då vi alltid strävar efter att ligga i framkant, framförallt gällande energi- och hållbarhetsfrågorna, förklarar Anders Torslid, vd på Kraftstaden Fastigheter.

Källa: Schneider Electric

Publicerad 21 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.