Klimatsmart | 3 okt 2023

Förskola blir pilotprojekt för klimateffektivt byggande

NCC ska tillsammans med Malmö Stadsfastigheter bygga en förskola i stadsdelen Hyllie i Malmö. Projektet blir ett pilotprojekt för Malmö Stadsfastigheter i klimateffektivt byggande.

Förskola blir pilotprojekt för klimateffektivt byggande
Brages förskola blir ett pilotprojekt för Malmö Stadsfastigheter gällande klimateffektivt byggande. Bild: New Line Arkitekter

Brages förskola kommer rymma 160 barn fördelade på åtta avdelningar. Den nya förskolan får en fantasifull karaktär med lekfull fönstersättning, förskjuten taknock och skifferfasad.

Byggnaden uppförs med trästomme där väggar och bjälklag utförs av KL-trä som kompletteras med limträ. Projektets materialval kommer att göras med hänsyn till dess klimatavtryck. Taket har en förskjuten nock för att maximera delen av taket som vänder sig mot söder, med gynnsamma förhållanden för solceller.

Totalentreprenaden har gått till NCC, som även har ansvaret för utemiljöerna.

– Brages förskola är ett pilotprojekt för Malmö Stadsfastigheter gällande klimateffektivt byggande, där vi tillsammans med NCC nu ska fortsätta vår resa för att minimera klimatpåverkan, säger Anna Wessling, byggprojektledare, Malmö Stadsfastigheter.

Planerad byggstart är i början av 2024 och Brages förskola beräknas vara klar hösten 2025. Ordervärdet är drygt 90 miljoner kronor.

– NCC arbetar kontinuerligt med att hitta lösningar hur vi kan minska klimatpåverkan och vi ser fram emot att tillsammans med Malmö Stadsfastigheter genomföra detta pilotprojekt. Med Malmö Stadsfastigheter bygger vi även en sporthall bredvid förskolan, vilket ger synergieffekter under byggtiden, säger Magnus Jarebrant, affärschef NCC.

Källa: NCC

Publicerad 3 oktober 2023

På nytt jobb

Anna Cornander har utsetts till produktchef för hållbar fjärrvärme hos Eon, Malmö. Hon kommer från Rise.
Ann Wingård har utsetts till försäljningschef på Indoor Energy, Solna. Hon kommer från Coromatic.
Christopher Peralta har anställts som energicontroller hos Enstar AB, Stockholm. Han kommer från annan bransch. Abiel Tesfamhret har anställts som energikontroller. Han kommer från Knivsta kommunfastigheter och bostäder.
Daniel Serell har utnämnts till vd för Sandbäckens rör i Kalmar AB där han tidigare var projektledare.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.