Forskning | 5 apr

Forskning om träd ska ge bättre luftkvalitet i städer

Ett sätt att förbättra luftkvaliteten i städerna är att öka vegetationen. Nu ska forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet ta reda på vilka träd som har bäst egenskaper att ta upp föroreningar och var de bäst placeras.

Forskning om träd ska ge bättre luftkvalitet i städer
Svenska forskare ska ta reda på hur träd kan användas för att förbättra luftkvaliteten i städer. Foto: IVL

Träd och grönska i staden dämpar också buller, ger skugga under varma sommardagar, buffrar regnvatten och bidrar till ökad biologisk mångfald. Fördelarna är många, men samtidigt finns det en risk att träd också påverkar luftcirkulationen vilket leder till lägre ventilation och att koncentrationen av luftföroreningar stiger.

– För att kunna förstå hur vegetationen påverkar luftkvaliteten behöver vi veta mer om hur olika arter tar upp föroreningar. Vi behöver också veta mer om hur träd påverkar luftflödet i olika urbana miljöer, säger Malin Gustafsson, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I sommar ska mätningar genomföras på olika trädarter som identifierats som intressanta för det förväntade nordiska klimatet, dessa inkluderar bland annat svarttall, samt lövträden Zelkova och Eucommia – två relativt nya arter för det skandinaviska klimatet som tycks stå sig bra i stadsmiljö både avseende torka och sjukdomar.

– Barrträd är väldigt intressanta, särskilt svarttall. Det är en art som har förmågan att ta upp både metaller och partiklar, och den är grön året om, säger Malin Gustafsson.

Med hjälp av mätresultaten och avancerade modeller ska forskarna analysera hur träden påverkar luftföroreningshalterna.

– Vi tror att val av trädarter samt hur träden placeras i den urbana miljön spelar stor roll. Vi vill maximera grönskans positiva effekter. Det ska bli spännande att se vad mätningarna visar.

Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, Göteborgs stad, Göteborgs universitet och Göteborg botaniska trädgård.

Källa: IVL Svenska Miljöinstitutet

Publicerad 5 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.