TEMA: FRAMTIDENS BYGGNADER | 22 mar 2018

Forskning med ess-märkt kyla

Forskning med ess-märkt kyla

Utanför Lund pågår bygget av ESS, som ska bli en forskningsanläggning där materiens inre ska kunna undersökas. För att klara det krävs avancerad installationsutrustning.

Receptionen till bygget av European Spallation Source kan man höra en mängd olika europeiska språk. Det om något kan känneteckna att bygget är ett europeiskt prestigeprojekt.
Här kommer om några år världens mest kraftfulla så kallade spallationsanläggning att finnas. Årligen ska 3 000 forskare kunna undersöka en mängd olika material. Forskningsanläggningen, som ska bli 65 000 kvadratmeter stor, består av 22 byggnader, varav de största är själva målstationen och acceleratorn. Till det kommer ett antal hus som inrymmer bland annat värme och kylutrustning. För bygget av själva fastigheten står Skanska i samverkan med ESS.
Allt eftersom byggnader eller delar av byggnader blir klara överlämnas de till ESS som själva installerar den nödvändiga utrustningen i anläggningen.
Som underlag för projektering av de allmänna vvs-systemen finns i grunden kravdokument från ESS. Dessa har sedan arbetats in i en systemhandling.
Denna dokumentation består av ritningar, flödesscheman, AMA-baserade tekniska beskrivningar samt bland annat gränsdragningsritningar med avlämningspunkter för olika medier.
– Vi har till exempel i systemhandlingen reglerat antalet avlämningspunkter, till vilka verksamheten kan ansluta sin utrustning, säger Lars Sjöberg som är installationsledare på Skanska.

Foto: Peter Kroon

Läs mer i Energi & miljö nr 3-4!

Publicerad 22 mars 2018

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.