SALTKRAFT | 8 apr 2022

Forskare ska hitta platser för blå energi

Blå energi – eller saltkraft – är en förnybar alternativ energikälla som är ganska okänd. Blå energi är den energi som frigörs från blandningen av saltvatten från havet med sötvatten från en älv eller flod.

Saltkraft är helt ren, miljövänlig och kan utnyttjas kontinuerligt dygnet runt 365 dagar om året. Umeå universitet menar att den utvinnbara energin från saltkraft i världen är 2 TW, motsvarande energin från 2 000 kärnreaktorer.

Blå energi är en av de största men minst utforskade energi­källorna i Sverige. Omvänd elektrodialys är en avancerad teknik för utvinning av saltkraft som används i stor skala i bland annat Italien och Nederländerna.

Naser Tavajohi.

Naser Tavajohi, forskarassistent på Kemiska institutionen vid Umeå universitet, har tillsammans med forskare vid Lunds universitet, fått fem miljoner kronor av Energi­myndigheten för att lokalisera platser i Sverige med stor potential för denna blåa energi. Projektet är tvåårigt.

– Vi ska också utvinna saltkraft från naturliga och konstgjorda resurser i laboratorie­skala, anpassa det omvända elektrodialyssystemet baserat på svenska vattenresurser och bedöma blå energis potential som en alternativ förnybar energikälla för att producera 50 kW energi, konstaterar Naser Tavajohi.

Blå energi har stor potential som en alternativ källa i framtiden, menar Umeå universitet. Platserna där blå kraftverk kan installeras är de områden där älvar och floder rinner ut i havet.

Publicerad 8 april 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.