Försenad energimärkning beräknas klar i sommar

Den planerade amerikanska energimärkningen av byggnader är försenad. Till sommaren, ett år efter utsatt datum, hoppas man ha 25 byggnader märkta i en förstudie. ryancolker.jpgArbetet med miljöcertifiering av byggnader, framför allt genom Leed, har pågått ett tag i USA. Men nu är det dags för en energimärkning, en variant på ”lappen i trappen” anpassad för kommersiella byggnader och amerikanska förhållanden. Det är Ashrae, den amerikanska föreningen för ingenjörer i installationsbranschen, som håller i projektet. Slutdatum var ursprungligen satt till juni förra året, men det var alltför optimistiskt. Nu hoppas Ryan Colker, som driver projektet, istället på att ha ett tjugotal pilotbyggnader märkta till sommaren 2010. – Då ska vi ha märkt byggnaderna och utvärderat processen. Det handlar i det här steget om vanliga kontorsbyggnader som är spridda över USA, säger han. Ryan Colker. Foto: Ingar Lindholm

Märkning i två steg Don Winston är ingenjör och ansvarar för både konstruktion och drift hos en av de fastighetsägare, The Durst Organization, som deltar med byggnader i pilotprojektet. – Vi ville ge märkningen chansen, men vi vet fortfarande inte vad vi förväntas göra. Målet är att hjälpa Ashrae i projektet, och så hoppas vi förstås att märkningen ska få genomslag på marknaden på sikt, säger han. Märkningen kommer att delas upp i två: byggnadens prestanda och hur bra den sköts. Byggnadens prestanda ska bedömas genom modellering. I första skedet är det endast driften som kommer att märkas. – Jag tror att ett gott resultat här skulle kunna motivera driftpersonalen, det tror jag är en av de viktigaste effekterna av en märkning, säger Don Winston. Märkningen kommer att utformas i samma stil som vitvarumärkningen här i Sverige. För att uppnå toppresultat ska byggnaden enligt planerna vara en så kallad net-zero-byggnad, det vill säga generera lika mycket energi som den använder utslaget över ett år. Vilka kraven slutligen blir återstår att se.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 3/10

Publicerad 17 mars 2010

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.