Klimatpåverkan | 9 nov 2023

Försäkringsbolag börjar klimatberäkna skadeärenden

Folksam är först ut i Sverige bland försäkringsbolagen att mäta klimatavtryck i skadeärenden som bolaget ska reglera – syftet är att få bättre underlag till att göra mer hållbara val.

Försäkringsbolag börjar klimatberäkna skadeärenden
Folksam ska räkna på klimatpåverkan i byggskadeärenden för att kunna göra mer hållbara val. Foto: Shutterstock

Varje år köper Folksam byggreparationer för cirka en miljard kronor, att även kunna mäta skadornas klimatpåverkan innebär en möjlighet att minska klimatavtrycket vid byggreparationer.

Klimatkalkyleringen bygger på grunddata från IVL Svenska Miljöinstitutet och en generell beräkning av skadeärendets klimatpåverkan i form av kilogram Co2-ekvivalenter kommer att redovisas i Folksams skadehanteringssystem.

– Det här har varit en efterlängtad funktion som ger oss möjligheten att öka vår kompetens inom området samtidigt som vi kan göra stor skillnad för klimatet. På sikt finns även möjligheter att kunna redovisa avtrycket för våra kunder och ge förslag på alternativa sätt att reparera skador för mindre påverkan, säger Tom Forsman, avdelningschef för byggskador på Folksam.

Källa: Folksam

Publicerad 9 november 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.