KLASSISKT | 16 sep 2021

Följ med på en resa över hela Sverige – och andra delar av världen

Följ med på en resa över hela Sverige – och andra delar av världen
Häng med! Det är nästan så att man måste sätta hjälmen på huvudet när man läser det senaste späckade numret av Energi & Miljö, menar chefredaktör Peter Olofsson.

I det här numret av Energi & Miljö rör vi oss kring några klassiska byggnader som Polarbröd i Älvsbyn, Stadshallen i Lund och Friskväderstorget i Göteborg. Vi besöker också det nya vattentornet i Helsingborg, tittar på Kraftringens mobila containrar i Lund, snackar solpaneler hos bostadsrättsföreningen Opalen och så tar vi med alla läsare till Finland och Chile! Och företaget Wayout visar sin mikrofabrik i Kungsträdgården i Stockholm.

Ett späckat nummer alltså.

Ett av Finlands kommunala energibolag, Vantaan Energia, ska utveckla världens största värmeenergilagring i Vantaa.

Ett av Finlands största kommunala energibolag, Vantaan Energia, ska utveckla världens största värmeenergilagring i kommunen Vantaa i Finland. Det är Afry och YIT som tillsammans ska arbeta för att uppnå det som betraktas som en viktig milstolpe på vägen mot fossilfri energiproduktion. Jukka Toivonen, vd för bolaget berättar mer. Läs på sidan 24.

Centrum Paele i Danmark tillverkar energipålar som används som effektiv energiväxlare i jorden. Intressant teknik. Jordvärmeslangar gjuts in i pålar och motsvarar cirka 70 meter jordvärmeslang. Fördelen med energipålarna är att de även kan användas för kylning av fastigheter under varma perioder. Läs mer på sidan 25.

Maria Josefsson skrev sitt examensarbete vid Luleå tekniska universitet, och hon konstaterar att den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige är fjärrvärme. Med Sveriges klimat innebär det att många fjärrvärmenät har ett överskott av spillvärme under sommarhalvåret och ett underskott under vinterhalvåret. Termiska borrhålslager är ett sätt att ta vara på energin under sommaren och använda den under vintern. Läs på sidan 20.

Byggingenjörerna Martin Hed och Stina Walberg från Malmö universitet har skrivit om en studie i inomhusmiljö och behovet av ventilationskontroll. Deras examensarbete, som artikeln bygger på, visar att Boverkets uppställda luftomsättningskrav sällan uppnås i äldre småhus, men att relativ fuktighet och inomhustemperatur är inom ett acceptabelt intervall. Läs på sidan 36.

Trevlig läsning!

Peter Olofsson, chefredaktör
070-266 43 40 • peter.olofsson@energi-miljo.se

Publicerad 16 september 2021

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.