Effektiv byggprocess | 8 apr 2022

Fokus på effektivitet i spektakulärt tornbygge

Science Park Towers är ett kvarter i centrala Jönköping som kommer bestå av kontorslokaler samt konferens- och eventytor. Det byggs av NCC och JKPG Fast och omfattar drygt 13 000 kvadratmeter.

Fokus på effektivitet i spektakulärt tornbygge
Science Park Towers är ett helt kvarter som uppförs i anslutning till högskolan och befintliga fastigheten Science Park i centrala Jönköping. Illustration: Yellon

På en tegelbas, som kommer bli restaurang och lounge, byggs fyra torn i olika höjd. Tornen ska vara från sju till femton våningar och kommer under sommaren 2023 att bli hem till företag, konferenser och event.

– Nu utvecklar vi Science Park till en ny nivå. Science Park Towers ska bli framtidens mötesplats för näringsliv, entreprenörskap och utbildning med målet att skapa fler entreprenörer, fler tillväxtföretag och en stark regional innovationsmiljö i Jönköpings län. Det är roligt att vi nu är i gång med byggandet där vår målsättning är en hållbar byggprocess med digitalisering i fokus, säger Magnus Olsson, vd på JKPG Fast.

Totalt omfattar byggnaderna omkring 13 000 kvadratmeter och kommer främst att bestå av kontorslokaler men även konferens- och eventytor.
Illustration: Yellon

Science Park Towers byggs med fokus på hållbarhet och resurseffektivitet. Samtidigt är byggytan komprimerad, vilket ställer höga krav på både planering och säkerhet. Projektet Science Park Towers genomförs i partnering och byggs med höga krav på bland annat låg energiförbrukning, god inomhusmiljö och sunda material. Det första spadtaget togs i januari 2021 och byggnaderna förväntas stå färdiga under sommaren 2023.

Som en del i att skapa en mötesplats för hållbart entreprenörskap och innovation utförs projektet med fokus på hållbarhet och resurseffektivitet. Exempelvis kommer digitala tjänster att användas för att spåra och optimera användningen av maskiner, fordon och verktyg samt minimera transporter till och från arbetsplatsen. Husen är även projekterade enligt Miljöbyggnad nivå Silver med höga krav på till exempel låg energiförbrukning, god inomhusmiljö och sunda material.

– Tillsammans med JKPG Fast har vi i nära samverkan skapat de bästa förutsättningarna för ett kostnadseffektivt projekt och en hållbar byggprocess med hjälp av digitala lösningar, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden.

Ramirent får en viktig del i att skapa en effektiv byggarbetsplats. För att minimera antalet transporter till och från byggarbetsplatsen jobbar Ramirent med fasta leveransturer för transporter och returer. På så vis sprids inte transporterna över dagen och det blir enklare att planera och effektivisera leveranser.

I grund och botten handlar det om att optimera byggarbetsplatsen så att den är både säker och effektiv

– Det finns väldigt lite plats på byggarbetsplatsen och byggnaderna blir höga, så det gäller att saker och ting kuggar i på ett smidigt sätt. Vårt mål på Ramirent är alltid att hantera projekt på ett kostnadseffektivt och miljöriktigt vis, och att hitta lösningar som förenklar för våra kunder. Därför är vi måna om att vara delaktiga under möten på byggarbetsplatsen, för att kunna planera för bra flöden och för att tillföra kunskap som gör att projektet löper smidigare och enklare, säger Fredrik Gustavsson, kundcenterchef på Ramirent i Jönköping.

Publicerad 8 april 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.