PILOT | 1 dec 2022

Flerfamiljshuset som utmanar energikraven

BoKlok ska bygga flerfamiljshuset Grönhult i Malmö. Det är ett pilotprojekt som ska generera mer energi än vad det gör av med där olika smarta lösningar och användarvänligheten för kunderna testas för att eventuellt tas med vidare till BoKloks kommande satsningar.

Flerfamiljshuset som utmanar energikraven
Grönhult är ett pilotprojekt där BoKlok testar olika energismarta lösningar. Illustration: BoKlok

– Vi vill ta ett större ansvar för att fler ska ha råd att bo och leva hållbart. Det här är vår största satsning hittills inom hållbarhet och innovation och det känns helt rätt att projektet ska byggas i Sege Park i Malmö, säger Johan Hansson, projektledare på BoKlok.

Grönhult består av 20 bostadsrätter och byggs med flera energibesparande lösningar. Mer isolering bakom fasaden ska göra att mindre energi läcker ut och att inomhusmiljön i lägenheterna blir jämnare och stabilare utan kalla hörn och drag. Flera vattenbesparande tekniker sätts in för duschar, kranar och toaletter. Regnvatten sparas i en tank under jorden och pumpas sedan tillbaka för att användas till att vattna rabatter, städa trapphus med mera.

– Den största energivinsten är att vi fyllt taket med solceller och vindkraftverk samt hybridpaneler som producerar både el och värme. Värmen skickas till ett borrhål 200 meter ner i marken och hjälper till att få högre effekt på bergvärmen. Man kan säga att bostadsföreningen kommer att producera sin egen värme via sina egna tekniska lösningar, fortsätter Johan Hansson.

Idén till Grönhult startade redan 2017, då BoKlok frågade om Skanska ville hjälpa till med att utveckla ett självförsörjande ”off grid-hus”. Gensvaret blev stort från Skanska-kollegorna Sigfrid Lindén Johansson, energispecialist, Åse Togerö, grön hållbarhetschef och Ulla Jansson, tidigare hållbar affärsutvecklare.

– Vi blev eld och lågor och testade allt från stirlingmotorer, vätgas, jättestora batterier, solceller och vind. Till slut landade vi i något som liknar det vi har idag i Grönhult – små vindkraftverk, jättemycket solceller och en väldigt effektiv värmepump, som även utnyttjar solvärmen, samt batterier, berättar Sigfrid Lindén Johansson.

– Det är riktigt spännande att bryta ny mark och utveckla något som förhoppningsvis kan leva vidare i alla våra framtida hus. Grönhult ligger verkligen rätt i tiden – nu finns möjligheten att skala upp hållbara lösningar på ett kostnadseffektivt sätt i BoKloks koncept, säger Johan Hansson.

Fakta

Grönhult

Grönhult kommer att rymma 20 bostadsrättslägenheter på två till fyra rum och kök, i ett område med närhet till parker, skolor, kollektivtrafik och centrum.

Bostadsrättsföreningen kommer att ha odlingsmöjligheter samt tillgång till områdets delningshub med exempelvis gemensamma verktyg samt ett mobilitetshus med cykel- och bilpool.

Planerad byggstart för Grönhult är våren 2023 med planerad inflyttning januari 2024.

Grönhult blir ett plusenergihus som ligger närmare 90 procent under dagens energikrav för nybyggda bostäder.

Källa: BoKlok

Publicerad 1 december 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.