Bostadsköp | 26 jun

Fler vill bo energieffektivt

Allt fler bostadsköpare tar hänsyn till klimat och hållbarhet. Andelen har ökat med omkring tio procentenheter i Sverige de senaste två åren, enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av JM.

Fler vill bo energieffektivt
Energieffektivtet väger allt tyngre för bostadsköpare. Nästan hälften av svenskarna anser att en ny bostad måste vara energieffektiv för att vara attraktiv för dem enligt en undersökning från Kantar Sifo och JM. Foto: Shutterstock

I undersökningen framgår det även att intresset för energieffektiva bostäder ökat. Nu anser nästan varannan, 48 procent, tillfrågad svensk att en ny bostad måste vara energieffektiv för att vara attraktiv för dem. Det är en ökning med 7 procentenheter sedan föregående år.

– Att vi ser ett ökat intresse för klimat vid köp av bostad har säkert flera förklaringar. Jag tror att det finns en allmän ökad kunskap om vad företagen kan göra för att minska utsläppen och då ökar också förväntningarna och kraven på oss företag. De höga elpriserna och efterfrågan på lågenergibostäder tror jag också ligger bakom det kraftigt ökade intresset. Jag hoppas och tror att vi kommer se att intresset ökar ytterligare framöver, säger Maria Sandell hållbarhetschef på JM.

Undersökningen bygger på intervjuer med 4 500 slumpmässigt utvalda personer i Sverige, Norge och Finland i åldrarna 18–79, varav 1 500 personer i Sverige.

Källa: JM

Publicerad 26 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.