Solenergi | 15 maj

Fler solceller på campus i Linköping

Akademiska hus har installerat en solcellsanläggning på Campus Valla som beräknas producera 410 000 kWh årligen. Tillsammans med de befintliga solcellsanläggningarna på campus ökar den totala energiproduktionen av solel till cirka 1,6 miljoner kWh årligen.

Fler solceller på campus i Linköping
Akademiska Hus utökar sin solcellsanläggning på Campus Valla i Linköping med ytterligare 2 100 kvadratmeter solceller, vilket kommer ge cirka 410 000 kWh varje år. Foto: Akademiska Hus

Akademiska Hus expanderar produktionen av miljövänlig el i samband med installationen av en ny solcellsanläggning på Terrahusets tak, där Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Statens geotekniska institut (SGI) har sin verksamhet.

– Solenergi är både fossilfri och förnybar, vilket innebär att den har en minimal påverkan på klimatet. Att satsa på solceller är ett led i vårt hållbarhetsarbete med att minska mängden levererad energi och för att vi ska nå vårt ambitiösa mål om en klimatneutral verksamhet till 2035, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.

Anläggningen täcker en yta på cirka 2 100 kvadratmeter och med den utökas försörjningen av lokalt producerad energi till hela campusområdet, där Linköpings universitet är den största hyresgästen. Investeringen som Akademiska Hus gör landar på cirka 6,3 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Akademiska Hus 129 anläggningar i sitt nationella fastighetsbestånd som årligen producerar 9,5 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten.

Det gör Akademiska Hus till det fastighetsbolag i landet med flest solcellsanläggningar.

Till och med år 2024 planerar bolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel beräknas uppgå till drygt 13,5 miljoner kWh per år.

Den nya anläggningen på Campus Valla förväntas bidra med cirka 410 000 kWh.

Källa: Akademiska Hus

Publicerad 15 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.