Solenergi | 16 feb

Fler lantbrukare vill satsa på solenergi

En av tre lantbrukare vill satsa mer på solenergi under det närmaste året. Det visar en ny undersökning från Landshypotek bank.

Fler lantbrukare vill satsa på solenergi
Var tredje lantbrukare vill investera i solceller, enligt en undersökning från Landshypotek Bank. Foto: Shutterstock

– Naturligtvis har det höga kostnadsläget på inventarier, maskiner och kapital dämpande påverkan på investeringsaptiten, men resultatet av enkäten visar att investeringar i solceller är stekhett. Investeringar i förnybar energi kan öka förutsättningarna för lantbruksföretagaren att få jämnare elkostnader och samtidigt få intäkter genom att sälja överskottsproduktion, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.

Kostnaderna har ökat för Sveriges lantbrukare. Var femte lantbrukare svarar att de tänker göra effektiviseringar och var fjärde att de redan genomfört effektiviseringar för att minska sina kostnader. I den enkätundersökning som Landshypotek Bank låtit göra bland Sveriges lantbruksföretagare svarar den största andelen att de möter 2023 genom att investera i solenergi – var tredje lantbrukare vill satsa mer på solenergi det närmaste året.

– Lantbrukare jobbar ständigt med att försöka hitta mer effektiva sätt att göra saker på. Det kan vara olika mer eller mindre lättfixade åtgärder som kan för att vinna tid och ta mindre resurser i anspråk. I rådande ekonomiska läge får effektiviseringar bra effekt och ger mer tillbaka. Ju högre priser på insatsvaror och avsalu desto mer tjänar du på åtgärder som förbättrar din effektivitet och produktivitet, säger Stefan Malmström.

Fakta

Resultatet i korthet

  • Effektiviseringar – den vanligaste åtgärden bland svenska lantbrukare för att minska kostnaderna
    Den vanligaste typen av åtgärder för att minska sina kostnader inför nästa odlingssäsong är effektiviseringar. Var fjärde lantbrukare (26 %) svarar att de redan gjort effektiviseringar. Var femte lantbrukare (19 %) svarar att de tänker vidta effektiviseringar för att minska kostnader.
  • Vill skörda solenergi. Solenergi är den i särklass mest populära formen av förnybar energi. Drygt var tredje lantbrukare (36 %) som svarar att de planerar att investera i förnybar energi det närmaste året väljer att göra det i el från sol. Bland enkätsvaren finns inget energislag som är ens i närheten av en så hög siffra.
  • Höga priser på insatsvaror fortsätter att oroa. Hösten 2022 är två av tre lantbrukare (66 %) mest oroade för de ökande priserna på insatsvaror. Var fjärde är oroad för att staten minskar deras ägande- och nyttjanderätt.

Källa: Landshypotek Bank

Publicerad 16 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.