Solenergi | 16 feb 2023

Fler lantbrukare vill satsa på solenergi

En av tre lantbrukare vill satsa mer på solenergi under det närmaste året. Det visar en ny undersökning från Landshypotek bank.

Fler lantbrukare vill satsa på solenergi
Var tredje lantbrukare vill investera i solceller, enligt en undersökning från Landshypotek Bank. Foto: Shutterstock

– Naturligtvis har det höga kostnadsläget på inventarier, maskiner och kapital dämpande påverkan på investeringsaptiten, men resultatet av enkäten visar att investeringar i solceller är stekhett. Investeringar i förnybar energi kan öka förutsättningarna för lantbruksföretagaren att få jämnare elkostnader och samtidigt få intäkter genom att sälja överskottsproduktion, säger Stefan Malmström, affärschef för jord- och skogsfinansiering på Landshypotek Bank.

Kostnaderna har ökat för Sveriges lantbrukare. Var femte lantbrukare svarar att de tänker göra effektiviseringar och var fjärde att de redan genomfört effektiviseringar för att minska sina kostnader. I den enkätundersökning som Landshypotek Bank låtit göra bland Sveriges lantbruksföretagare svarar den största andelen att de möter 2023 genom att investera i solenergi – var tredje lantbrukare vill satsa mer på solenergi det närmaste året.

– Lantbrukare jobbar ständigt med att försöka hitta mer effektiva sätt att göra saker på. Det kan vara olika mer eller mindre lättfixade åtgärder som kan för att vinna tid och ta mindre resurser i anspråk. I rådande ekonomiska läge får effektiviseringar bra effekt och ger mer tillbaka. Ju högre priser på insatsvaror och avsalu desto mer tjänar du på åtgärder som förbättrar din effektivitet och produktivitet, säger Stefan Malmström.

Fakta

Resultatet i korthet

  • Effektiviseringar – den vanligaste åtgärden bland svenska lantbrukare för att minska kostnaderna
    Den vanligaste typen av åtgärder för att minska sina kostnader inför nästa odlingssäsong är effektiviseringar. Var fjärde lantbrukare (26 %) svarar att de redan gjort effektiviseringar. Var femte lantbrukare (19 %) svarar att de tänker vidta effektiviseringar för att minska kostnader.
  • Vill skörda solenergi. Solenergi är den i särklass mest populära formen av förnybar energi. Drygt var tredje lantbrukare (36 %) som svarar att de planerar att investera i förnybar energi det närmaste året väljer att göra det i el från sol. Bland enkätsvaren finns inget energislag som är ens i närheten av en så hög siffra.
  • Höga priser på insatsvaror fortsätter att oroa. Hösten 2022 är två av tre lantbrukare (66 %) mest oroade för de ökande priserna på insatsvaror. Var fjärde är oroad för att staten minskar deras ägande- och nyttjanderätt.

Källa: Landshypotek Bank

Publicerad 16 februari 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.