Rapport | 28 mar

Fler ingenjörer måste nå examen

Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) når endast hälften av studenterna på ingenjörsprogrammen sin examen.

Fler ingenjörer måste nå examen
Ingenjörsstudenter hoppar av. Foto: Istockphoto

De hade också den lägsta andelen examinerade inom utsatt tid av större yrkesexamina 2021/22. Fackförbundet Sveriges ingenjörer oroas över andelen avhopp från utbildningarna.

– Vi måste få upp andelen studenter som fullföljer sin utbildning. Ingenjörerna tillhör de yrkesgrupper som är mest eftertraktade på arbetsmarknaden och de behövs för att möta samhällets behov av kompetens inom områden som klimatomställning och digitalisering, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges ingenjörer.

Det finns många anledningar till avhopp från ingenjörsutbildningarna, men det som sticker ut är att många studenter saknar tillräckliga förkunskaper i matematik.

Publicerad 28 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.