Solenergi | 31 aug

Solelseffekten hos Eon når 1 000 megawatt i höst

Det finns nu fler än 50 000 solelsanläggningar anslutna till Eons elnät. Anslutningstakten av solel är dubbelt så hög som för ett år sedan och fyra gånger så hög som för två år sedan.

Solelseffekten hos Eon når 1 000 megawatt i höst
Den anslutna solelseffekten i Eons elnät beräknas under hösten att uppnå 1 000 megawatt - vilket motsvarar en kärnkraftsreaktor. Foto: Eon

– Antalet nya anläggningar på en månad slog rekord i maj med nästan 3 000 stycken, vilket innebär att det nu finns över 50 000 solelsanläggningar i Eon:s elnät, säger Martin Höhler, vd Eon Energidistribution.

Enligt Martin Höhler kommer den anslutna solelseffekten att uppnå 1 000 megawatt under senhösten i år.

Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution. Foto: Eon

– Det är en historisk milstolpe då det ungefär motsvarar en kärnkraftsreaktor. Solel kan förstås inte ensamt ersätta planerbar elproduktion, men  ju mer solen ger på sommaren, desto mer vattenkraft kan sparas i magasinen till vintern, säger Martin Höhler.

Trots att kapacitetsläget är utmanande på vissa platser i elnätet kan cirka 19 av 20 förfrågningar om mikroproduktion från solceller på villatak anslutas direkt, medan cirka 1 av 20 kräver lokal nätförstärkning innan utmatning på elnätet är möjlig. Utbyggnaden av allt större solparker medför dock behov av ökad nätkapacitet både i Eons lokalnät och regionnät.

– Under det senaste året har intresset för större solcellsparker ökat enormt, samtidigt som storleken på planerade parker växt betydligt. De största solparkerna som anslutits det senaste året har legat på mellan 15 och 20 Megawatt, medan flera planerade solparker ligger på den femdubbla storleken, säger Martin Höhler.

Källa: Eon

Publicerad 31 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.