Flänsförband testade – bättre anvisningar krävs

Nu har SP granskat hur väl olika flänsförband för tryckledningar fungerar. Studien pekar på behov av bättre monteringsanvisningar och översyn av standarden.

Läckor uppstår lättare i flänsförband monterade på stora tryckledningar för vatten, än i flänsförband monterade på små ledningar.

Mot den bakgrunden har SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, på uppdrag av Nordiska Plaströrsgruppen och Svenskt Vatten, gjort en serie materialprovningar, beräkningssimuleringar och fullskaleförsök med riktiga flänsförband. Det visar sig då att dagens standard som anger dimensioner är inkonsekvent och ger höga belastningar på plastflänsarna för stora rör. En slutsats av utredningen är att tillverkarna måste ta fram bättre monteringsanvisningar, samt att valet av packning är viktigt.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 8/12 sid 14

Publicerad 21 augusti 2012

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.