Fjärrvärme | 29 aug 2022

Fjärrvärmenäten i Åstorp och Bjuv byggs ihop

Fjärrvärmenäten i Åstorp och Bjuvs kommuner i Skåne byggs ihop med fem kilometer lång ledning.
– Vi ser en mycket stark efterfrågan på klimatsmart fjärrvärme i både Bjuv och Åstorp. Sammanslagningen av de båda orternas fjärrvärmenät kommer att få många efterföljare runt om i landet, säger Peter Bäckström, Sverigechef för Nevel.

Fjärrvärmenäten i Åstorp och Bjuv byggs ihop
Mikael Henrysson, kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, Ronny Sandberg, Åstorp, bygger ihop sina fjärrvärmenät med en 5 kilometer lång fjärrvärmeledning. Stefan Jacobsson (mitten) på energiinfrastrukturföretaget Nevel leder arbetet. Foto: Nevel

– Det här projektet ökar driftsäkerheten och tryggar försörjningen av hållbar energi via fjärrvärmenäten i både Bjuv och Åstorp. Det är bra för kunderna och bra för bygden, säger Mikael Henrysson, kommunstyrelsens ordförande i Bjuv.

Med en ny fjärrvärmeledning kan fossilfri värme överföras från Bjuv till Åstorp. Företag, fastighetsägare och hushåll i hela området får tillgång till ett fjärrvärmenät som är optimerat för förnybara bränslen och minskad användning av fossila bränslen. Nätet kommer att kunna byggas ut i takt med att efterfrågan ökar.

– Den nya ledningen gör det lättare att ansluta nya kunder i takt med att våra kommuner växer, och också att ansluta sidoströmmar från industrier. Det är bra för både miljö och ekonomi, säger Ronny Sandberg, kommunstyrelsens ordförande vid Åstorps kommun.

Tillstånd från markägare och andra berörda för att bygga den nya fjärrvärmeledningen finns på plats. Arbetena har påbörjats och beräknas vara färdiga kommande vinter. Bakom investeringen står energiinfrastrukturföretaget Never som satsar omkring 40 miljoner i projektet. Arbetet ska vara klart i början av nästa år.

 

Källa: Nevel

Publicerad 29 augusti 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.