Fjärrvärme och solpaneler gör byggbodarna klimatneutrala
För två år sedan startades ett pilotprojekt med fjärrvärme till byggbodarna på GoCo Health Innovation City med framgångsrika resultat. Nu tas nästa steg mot klimatneutrala byggarbetsplatser genom att kombinera fjärrvärme och solpaneler.
Genom att värma upp bodarna med fjärrvärme, kombinerat med solpanelerna, uppnås klimatneutrala byggbodar. Beräkningar visar även på ekonomisk hållbarhet då ström som inte förbrukas av byggprojekten säljs till nätägaren.
Fyra solpaneler har monterats i varje ram, och med två ramar per tak. Totalt är det åtta solpanelsenheter per bodtak som genererar cirka 3 000 kWh per år. Med en livslängd på 25 år möjliggör detta en total produktion på cirka 75 000 kWh per byggbodstak.
Ramarna kring panelerna är tillverkade av obehandlat trä, och är återvinningsbara. De är konstruerade för stapling, för att på så sätt minimera antalet transporter vid behov.
– I detta utvecklande samarbete har vi framgångsrikt implementerat solpaneler på byggbodar. Det är en del i att skapa klimatneutrala byggarbetsplatser och visar att hållbarhet kan integreras i varje byggprojekt, säger Olle Blandin, vd på Brion Solenergi.
Pilotprojektet med de klimatneutrala byggbodarna är ett samarbete mellan BRA Bygg (Billström Riemer Andersson Bygg AB), Wangeskog, Brion Solenergi och Mölndal Energi.
– GoCo gav oss en utmaning, att bli klimatsmarta och minska energiuttaget på området, och vi antog utmaningen. Att tillsammans med partners utmana gamla normer och få frihet att skapa morgondagens hållbara, fungerande lösningar för byggbranschen är en drivkraft, säger Kjell Bye, KMA-chef på BRA AB.
Källa: BRA Bygg