Byggarbetsplatser | 30 jan

Fjärrvärme och solpaneler gör byggbodarna klimatneutrala

För två år sedan startades ett pilotprojekt med fjärrvärme till byggbodarna på GoCo Health Innovation City med framgångsrika resultat. Nu tas nästa steg mot klimatneutrala byggarbetsplatser genom att kombinera fjärrvärme och solpaneler.

Fjärrvärme och solpaneler gör byggbodarna klimatneutrala
Med både fjärrvärme och solpaneler är byggbodanar på GoCo klimatsmarta. Foto: BRA Bygg

Genom att värma upp bodarna med fjärrvärme, kombinerat med solpanelerna, uppnås klimatneutrala byggbodar. Beräkningar visar även på ekonomisk hållbarhet då ström som inte förbrukas av byggprojekten säljs till nätägaren.

Fyra solpaneler har monterats i varje ram, och med två ramar per tak. Totalt är det åtta solpanelsenheter per bodtak som genererar cirka 3 000 kWh per år. Med en livslängd på 25 år möjliggör detta en total produktion på cirka 75 000 kWh per byggbodstak.

Ramarna kring panelerna är tillverkade av obehandlat trä, och är återvinningsbara. De är konstruerade för stapling, för att på så sätt minimera antalet transporter vid behov.

– I detta utvecklande samarbete har vi framgångsrikt implementerat solpaneler på byggbodar. Det är en del i att skapa klimatneutrala byggarbetsplatser och visar att hållbarhet kan integreras i varje byggprojekt, säger Olle Blandin, vd på Brion Solenergi.

Pilotprojektet med de klimatneutrala byggbodarna är ett samarbete mellan BRA Bygg (Billström Riemer Andersson Bygg AB), Wangeskog, Brion Solenergi och Mölndal Energi.

– GoCo gav oss en utmaning, att bli klimatsmarta och minska energiuttaget på området, och vi antog utmaningen. Att tillsammans med partners utmana gamla normer och få frihet att skapa morgondagens hållbara, fungerande lösningar för byggbranschen är en drivkraft, säger Kjell Bye, KMA-chef på BRA AB.

 

Källa: BRA Bygg

Publicerad 30 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.