Byggarbetsplatser | 30 jan

Fjärrvärme och solpaneler gör byggbodarna klimatneutrala

För två år sedan startades ett pilotprojekt med fjärrvärme till byggbodarna på GoCo Health Innovation City med framgångsrika resultat. Nu tas nästa steg mot klimatneutrala byggarbetsplatser genom att kombinera fjärrvärme och solpaneler.

Fjärrvärme och solpaneler gör byggbodarna klimatneutrala
Med både fjärrvärme och solpaneler är byggbodanar på GoCo klimatsmarta. Foto: BRA Bygg

Genom att värma upp bodarna med fjärrvärme, kombinerat med solpanelerna, uppnås klimatneutrala byggbodar. Beräkningar visar även på ekonomisk hållbarhet då ström som inte förbrukas av byggprojekten säljs till nätägaren.

Fyra solpaneler har monterats i varje ram, och med två ramar per tak. Totalt är det åtta solpanelsenheter per bodtak som genererar cirka 3 000 kWh per år. Med en livslängd på 25 år möjliggör detta en total produktion på cirka 75 000 kWh per byggbodstak.

Ramarna kring panelerna är tillverkade av obehandlat trä, och är återvinningsbara. De är konstruerade för stapling, för att på så sätt minimera antalet transporter vid behov.

– I detta utvecklande samarbete har vi framgångsrikt implementerat solpaneler på byggbodar. Det är en del i att skapa klimatneutrala byggarbetsplatser och visar att hållbarhet kan integreras i varje byggprojekt, säger Olle Blandin, vd på Brion Solenergi.

Pilotprojektet med de klimatneutrala byggbodarna är ett samarbete mellan BRA Bygg (Billström Riemer Andersson Bygg AB), Wangeskog, Brion Solenergi och Mölndal Energi.

– GoCo gav oss en utmaning, att bli klimatsmarta och minska energiuttaget på området, och vi antog utmaningen. Att tillsammans med partners utmana gamla normer och få frihet att skapa morgondagens hållbara, fungerande lösningar för byggbranschen är en drivkraft, säger Kjell Bye, KMA-chef på BRA AB.

 

Källa: BRA Bygg

Publicerad 30 januari 2024

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.