Fjärrvärme i nationell satsning
Trots att fjärrvärme är den mest använda uppvärmningsformen i Sverige, lyser den med sin frånvaro i den pågående energidebatten. Det anser ett antal lokala fjärrvärmebolag - och de vill ändra på detta genom den nationella satsningen "Heja fjärrvärme".

– Målet är att sätta fjärrvärme på kartan och berätta om dess fördelar och betydelsen för Sverige i stort. Att fjärrvärme är en trygg, bekväm och prisvärd uppvärmningsform över tid känner de flesta till men fjärrvärme bidrar också till en hållbar stadsutveckling genom att skapa smarta, energieffektiva bostäder och minska behovet av individuella uppvärmningssystem, säger Mikael Jednell, vd för Partille Energi.

Och han tillägger:
– Fjärrvärme är helt enkelt en nyckelkomponent i den pågående energiomställningen
Initiativtagarna menar att fjärrvärme avlastar elsystemet och frigör kapacitet för elektrifieringen av samhället. Idag står fjärrvärmen för 60 procent av all uppvärmning i Sverige och bidrar med planerbar elproduktion motsvarande tre kärnkraftsreaktorer, förklarar de. Genom att använda fjärrvärme istället för el till uppvärmning minskar efterfrågan på elektricitet, särskilt under kalla perioder då uppvärmning utgör en stor del av elförbrukningen.
Trots sina många fördelar har fjärrvärme hittills haft en låg nationell synlighet. En av anledningarna kan vara att den främst är lokalt förankrad, där de lokala fjärrvärmebolagen är framgångsrika på sina marknader men saknar en nationell röst. Därför har man skapat initiativet ”Heja fjärrvärme”.

– Vi siktar förstås på att få med så många lokala fjärrvärmebolag som möjligt i den här satsningen. Genom att kraftsamla och skapa gemensamma resurser kan vi se till att fjärrvärme tar mer plats, även nationellt. Det tycker vi att vår osynliga energihjälte är värd, säger Maria Carvinge, marknadschef på Norrenergi.
Medverkande bolag
- Satsningen backas upp av flera lokala energibolag runt om i Sverige.
- Bland de medverkande företagen finns: Alingsås Energi, Borås Energi och miljö, Falkenberg energi, Gällivare energi, Hässleholm miljö, Karlstads energi, Kungälv energi, Laxå värme, Lerum energi, Linde energi, Njudung energi, Norrenergi, Norrtälje energi, Nässjö affärsverk, Partille energi, Seom, SFAB, Tranås energi, Västra Mälardalens Energi & Miljö och Öresundskraft.
Källa: Heja fjärrvärme