Renovering | 14 nov 2023

Finlands nationalmuseum energieffektiviseras

Finlands nationalmuseum i Helsingfors ska genomgå en stor renovering både ut- och invändigt. Bland annat ska ventilationen bytas ut och den hundra år gamla byggnaden ska energieffektiviseras.

Finlands nationalmuseum energieffektiviseras
NCC ska renovera och energieffektivisera Finlands nationalmuseum i Helsingfors, ett stort projekt som ska vara klart 2026. Illustration: Museovirasto

Byggprojektet är det största i museets hundraåriga historia och ska bland annat skapa mer utrymme för en utvecklad museiverksamhet.

Sedan i juni har parterna arbetat med att planera projektet och ta fram bygghandlingar. Nu har entreprenadkontrakt tecknats och renoveringen kan inledas. Det blir NCC som kommer att utföra renoveringen.

I NCC:s uppdrag ingår bland annat renovera yttertak och fasader samt att byta ut ventilationen. Museets innergård ska också byggas in och får ett glastak. Totalt ska 12 000 kvadratmeter renoveras. Byggnaden byggdes i början av 1900-talet och har inte renoverats sedan år 2000.

− Byggnaden är gammal och en av Finlands mest kända. Att bevara och respektera byggnadens arkitektoniska värden är en av de viktigaste prioriteringarna i arbetet med det här projektet, både i planeringsfasen och under själva renoveringen. Samtidigt ska vi anpassa byggnaden till framtida behov, återbruka där vi kan och göra byggnaden så energieffektiv som möjligt, säger Catarina Molén-Runnäs, affärsområdeschef NCC Building Nordics.

Källa: NCC

Publicerad 14 november 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.