Filter kan minska pumpenergin med 80 procent
På vvs-mässan AHR Expo i Chicago visades innovativa kylkompressorer och värmepumpstak. Forskning om korrosion i vätskeburna system och global försäljningsstatistik för värmepumpar var andra nyheter som presenterades på mässan.

1 600 utställare och 50 000 besökare samlades i slutet av januari på AHR Expo i Chicago, USA:s motsvarighet till Nordbygg.

Korrosion är ett stort och kostsamt problem i vätskeburna energisystem och orsakar skador, sämre funktion och ökad energianvändning. Tre fjärdedelar av de tillfrågade i en ny forskningsstudie hade erfarenhet av korrosion i sina värme- och kylsystem. Bakom studien står forskare vid Loughborough University i England och Vexo International som levererar filtreringslösningar för vätskeburna vattensystem.
Studien har undersökt effekten av mekaniska filter för att återställa energiprestandan i slutna vätskeburna värmesystem med förorenat vatten. Testerna visade att energianvändningen för pumparna kan minska med 80 procent. Rätt systemtryck spelar också stor roll för att minska pumpenergin med filtrering.
Bipolär jonisering minskar luftburna virus inomhus med upp till 99,98 procent, visar ny forskning.
– Jonisering i luften är ett viktigt verktyg för att minska luftburna smittämnen som covid, influensavirus och RS-virus, säger Edward Sobek, forskningschef på GPS Air, som säljer olika lösningar för att förbättra luftkvaliteten.
Edward Sobeks forskningsresultat har publicerats i en vetenskaplig tidskrift där andra oberoende forskare har gått igenom artikeln innan den publicerades.

Danfoss DSG-kompressor är designad för att enkelt kunna byta till köldmedier med lågt tryck och låg klimatpåverkan som R1234ze. På mässan fick den innovationspriset för bästa kylprodukt.
– När man byter kylmedium påverkar det effektiviteten. Men vi har istället lyckats göra den här mer effektiv än tidigare modeller. Vi är extra nöjda med att den är lika liten, säger Rupesh Madhukar på Danfoss.
Han räknar med att de europeiska trenderna mot lägre klimatpåverkan är på väg att spridas över hela världen.
– Europa leder, men nu har även Australien och Nya Zeeland fått en koldioxidskatt så att tekniken blir mer relevant där.
I den motsatta änden av produktskalan, det enkla och lågteknologiska, finns värmepumpstaken från LaCroix Industries. Grundaren Wesley LaCroix har tagit en idé som är känd i Skandinavien och försökt göra den ännu bättre anpassad till utomhusdelen för alla typer av värmepumpar. Den nya produkten heter Snow & Ice Buster, ett tak som monteras över utedelen.
– Snö och is minskar effektiviteten för systemet. Och om det kommer is i fläkten blir den obalanserad och lagren slits ut. Vårt tak håller inte bara snö och is borta, det ger värmepumpen längre livslängd, säger Wesley LaCroix.

Han specialtillverkar taket för alla märken och modeller av värmepumpar. Taken är pulverlackerade i rätt färg och hålen att skruva på görs precis där det ändå finns skruvhål.
– Man vill inte borra nya hål i värmepumpen och riskera att den skadas eller att garantin inte längre gäller, enligt Wesley LaCroix.
En fiffig detalj är ljuddämparen. När det regnar eller när snön smälter är det ganska troligt att vattnet trummar precis på värmepumpstaket. För att undvika det ljudet finns en enkel ljuddämpare på undersidan av taket så att användaren kan sova lika bra även om utedelen står nära sovrumsfönstret.
– Vi riktar oss till de grossister som säljer till entreprenörerna. Men vi kan även sälja direkt till installatörerna. Jag är trots allt en montör själv, säger Wesley LaCroix.
Vi kommer inte att nå klimatmålen. Det behövs omedelbara förändringar
2021 ökade värmepumpsförsäljningen globalt med 15 procent och 2022 med 19 procent. Men förra året sjönk den med 1,5 procent till skillnad från i Norden där den fortsatte att öka kraftigt. Bakom försäljningssiffrorna står det globala analysföretaget BSRIA.
I dagsläget är det mest nya byggnader som är utrustade med värmepumpar. Konjunkturen försämras, byggaktiviteten minskar och värmepumpspriserna stiger snabbare än för andra värmekällor. I osäkra tider väljer fler traditionellt, förklarar Sokrates Christidis, forskningschef för värme och förnybar energi på BSRIA. Vad som är traditionellt varierar i olika delar av världen, men det är inte värmepumpar.
Industrin producerar för lite, det finns för få kyl- och värmepumpstekniker, råvarorna har blivit dyrare och lönerna är också högre för att det saknas folk. Att subventioner och stödsystem inte är så bra som de har varit hjälper inte heller till.
– Vi kommer inte att nå klimatmålen. Det behövs omedelbara förändringar, säger Sokrates Christidis.
Det innebär stöd till el för att minska gasförbrukningen och att bankerna måste ge gröna lån.
Han tror fortfarande på förbättring redan nästa år.
– Faktorerna som har påverkat värmepumpsmarknaden kommer fortfarande att vara aktuella i år. Men vi kommer tillbaka till en positiv utveckling 2025–2026, spår han.
– Dessutom kommer stora steg för att öka produktionskapaciteten att vara av stor betydelse mot slutet av detta decennium.

BSRIA har även analyserat utvecklingen för kontorsbyggnader efter nedstängningarna för några år sedan på grund av pandemin.
– Framtiden är hybridarbete. Företagen fortsätter att prata om ”tillbaka till kontoret-planerna”, men den genomsnittliga närvaron på kontoret ligger på runt 50 procent, säger Lone Hansen, som är forskningschef för fastighetsautomation och närliggande områden på analysföretaget.
De flesta, 70–80 procent, är på kontoret mitt i veckan. Yngre anställda är mer sugna än äldre på att jobba hemifrån, konstaterar hon.
Lone Hansen är dansk, men jobbar för BSRIA i USA. Hon berättar om stora förändringar där efter att arbetsplatserna helt eller delvis stängdes 2020.
– Städer har tappat delar av befolkningen. San Francisco förlorade sju procent av sina invånare, New York fem procent, säger hon.
Hyresvolymen sjunker och 21 procent av lokalerna står tomma.
Text och foto: Georg Mathisen