Energilagring | 2 aug

Ferroamp i tekniskt pilotprojekt för att sälja lagrad energi

Ferroamp, Varberg Energi och mjukvaruföretaget Ntricity har tagit fram en teknisk lösning för batteriägare som vill sälja kapacitet för att bidra till balansen i elnätet. Nu har företagen skickat in en ansökan till Svenska kraftnät om den förkvalificering för tekniken som krävs för att få delta i handeln.

Ferroamp i tekniskt pilotprojekt för att sälja lagrad energi
Ferroamp, Ntricity och t Varberg Energi har tagit fram en teknisk lösning för batteriägare som vill sälja kapacitet till stödtjänsten FCR-D för att bidra till balansen i elnätet.

Under pilotprojektet som pågått under våren har företagen med framgång testkört ett tjugotal villasystem med en sammanlagd storlek på strax över 100 kW, vilket är den undre gränsen för att utgöra ett bud på marknaden.

– Testerna har gått mycket bra och vi ser fram emot att kunna ge våra kunder möjlighet att balansera elnätet. På det sättet bidrar de till elektrifieringen och omställningen till ett fossilfritt energisystem samtidigt som de kan tjäna pengar på sina batterier, säger Carl Heyman, produktansvarig på Ferroamp.

Genom att sälja stödtjänster för balansering av elnätet kan hushåll som äger ett batteri för energilagring tjäna pengar på att stötta elnätet.

Svenska kraftnät köper in tjänsterna för att hålla den stabila frekvens i elnätet som krävs. Elkunder kan därmed få betalt för att på kommando öka eller minska sin elanvändning eller elproduktion.

– Att få in ansökan till Svenska kraftnät är ett viktigt steg i processen. Vi har tidigare gått igenom denna process för andra resurser och känner oss komfortabla med att vi uppfyller kraven uppställda av Svenska kraftnät, säger Lars Skoglund på Ntricity.

Samarbetsprojektet handlar om tjänsten FCR-D (Frequency Containment Reserve Disturbance) och innebär att man under perioder ställer kapacitet till förfogande som kan användas om det plötsligt inträffar störningar i nätet. Mjukvaruföretaget Ntricity samlar flera mindre Ferroamp-system med batterier som de kan styra centralt så att Varberg Energi i sin tur kan sälja den samlade kapaciteten till Svenska kraftnät.

 

Källa: Ferroamp

Publicerad 2 augusti 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.