Renovering | 6 dec 2023

Fem års väntan är över

Länsmuseet i Örebro har varit stängt sedan 2018 på grund av omfattande renoveringsbehov. Inom ett par veckor inleds renoveringsarbetet och prognosen är att kunna öppna museet igen 2027.

Fem års väntan är över
Länsmuseet i Örebro har varit stängt i fem år på grund av stora renoveringsbehov. Inom kort kommer nu renoveringensarbetet att inledas. Foto: Örebro läns museum

Länsmuseibyggnaden i Slottsparken i Örebro uppfördes i början på 1960-talet och är ett byggnadsminne. Byggnaden har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren.

2018 tvingades museet stänga på grund av att bristerna var så pass omfattande att det inte längre var hälsosamt för vare sig personal eller besökare att vistas i lokalerna och sedan dess har museet hållit stängt.

Från början var planen att byggstart skulle ske redan i slutet av 2018 och att museet skulle kunna öppna igen 2021, men så blev det inte. Byggnaden har visat sig vara betydligt mer komplicerad att bygga om än man trott och det är en av anledningarna till att projektet dragit ut på tiden. Men nu ser det alltså trots allt ut att bli av – fem år senare. Trots att Region Örebro län står inför tuffa besparingskrav kommer renoveringen, som beräknas kosta över 200 miljoner att bli, prioriteras.

– Vi kommer göra vad vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger projektledare Karl Rundbom till Sveriges Radio Örebro.

Det är ett omfattande renoveringsarbete som ska göras; många av de glaspartier och stora fönster som ger museibyggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård. Samtidigt vill fastighetsägaren, Region Örebro län, genomföra energisparande åtgärder som att installera nya värme- och belysningssystem, ventilationssystem och takfönster. Även entrén och brandlarm ingår i projektet.

Källa: Sveriges Radio Örebro/Örebro läns museum

Publicerad 6 december 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.