Renovering | 6 dec 2023

Fem års väntan är över

Länsmuseet i Örebro har varit stängt sedan 2018 på grund av omfattande renoveringsbehov. Inom ett par veckor inleds renoveringsarbetet och prognosen är att kunna öppna museet igen 2027.

Fem års väntan är över
Länsmuseet i Örebro har varit stängt i fem år på grund av stora renoveringsbehov. Inom kort kommer nu renoveringensarbetet att inledas. Foto: Örebro läns museum

Länsmuseibyggnaden i Slottsparken i Örebro uppfördes i början på 1960-talet och är ett byggnadsminne. Byggnaden har under en längre tid varit i behov av renovering. Framförallt har det varit problem med taken, vilket lett till läckage och fuktskador i ett par av utställningssalarna och kontoren.

2018 tvingades museet stänga på grund av att bristerna var så pass omfattande att det inte längre var hälsosamt för vare sig personal eller besökare att vistas i lokalerna och sedan dess har museet hållit stängt.

Från början var planen att byggstart skulle ske redan i slutet av 2018 och att museet skulle kunna öppna igen 2021, men så blev det inte. Byggnaden har visat sig vara betydligt mer komplicerad att bygga om än man trott och det är en av anledningarna till att projektet dragit ut på tiden. Men nu ser det alltså trots allt ut att bli av – fem år senare. Trots att Region Örebro län står inför tuffa besparingskrav kommer renoveringen, som beräknas kosta över 200 miljoner att bli, prioriteras.

– Vi kommer göra vad vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger projektledare Karl Rundbom till Sveriges Radio Örebro.

Det är ett omfattande renoveringsarbete som ska göras; många av de glaspartier och stora fönster som ger museibyggnaden sin särskilda karaktär är också i behov av vård. Samtidigt vill fastighetsägaren, Region Örebro län, genomföra energisparande åtgärder som att installera nya värme- och belysningssystem, ventilationssystem och takfönster. Även entrén och brandlarm ingår i projektet.

Källa: Sveriges Radio Örebro/Örebro läns museum

Publicerad 6 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.