Tema: Värme | 25 sep

Felplacerade givare sabbar AI-styrningen

AI-styrning av värmesystem har blivit en trend inom fastighetsbranschen. Många fastighetsägare installerar inomhusgivare för att kunna optimera styrningen. Mattias Hammarlund, vd för Värmex i Stockholm, är positiv till utvecklingen, men ser fallgropar. 

Felplacerade givare sabbar AI-styrningen
För att placera givarna rätt krävs professionell kunskap, menar Mattias Hammarlund på Värmex, antingen genom ett injusterings­företag eller utbildade fastighetstekniker. Foto: Värmex

AI bidrar verkligen med något som tidigare saknats för att kunna styra värmen mot inomhustemperaturen. Traditionella regulatorer har svårt att hantera detta eftersom det är ett trögt system med mycket termisk massa, säger Mattias Hammarlund.

Värmex arbetar mycket med in-­justering och stöter många gånger på att AI-styrning installeras i obalanserade värmesystem.

– I kombination med felplacerade givare kan det göra att hela energibesparingen går till spillo.

Mattias Hammarlund ser att tekniken ”under huven” ofta glöms bort.

– Man försöker att AI-styra system med gamla kärvande radiatorventiler. Det är som att sätta en större hastighetsmätare på en gammal T-ford och tro att den ska gå snabbare.

AI styr många gånger på en medel­temperatur i fastigheten, exempelvis 21 grader.

– Det kan resultera i att vissa hyresgäster får det för kallt. AI trycker ofta ned värmekurvorna för att spara energi. Med en temperaturspridning på plus/minus 2 eller 3 grader kan hälften av lägenheterna ligga under den önskade temperaturen, säger Mattias Hammarlund.

En givare bakom en garderob i en hall…
Foto: Värmex

Även om systemet är injusterat brister det ofta vid installationen av inomhusgivarna, konstaterar han. Ibland överlåts installationen till kunderna som ofta är bostadsrättsföreningar.

– De får inomhusgivarna och en instruktion. Installationen i sig är inte svår. Det är bara att dra en skruv i väggen och hänga givaren på den. Frågan är sedan om installationen samordnas av bostadsrättsföreningen eller om givarna läggs i de boendes brevlådor som själva får installera dem. Då kan de hamna precis var som helst, säger Mattias Hammarlund

I vissa fall blir givarna inte ens uppsatta och det har hänt att de boende lagt ner dem i sitt förråd, berättar han. Även när installationen samordnas kan det bli problem om det saknas anvisningar eller kompetens hos bostadsrättsföreningen om var givarna ska sitta.

– Givarna placeras ofta i hallar för man tänker att där får man en medeltemperatur, men många gånger är det varmare i hallen än i andra rum. Då kan det bli stora skillnader mellan vad givaren visar och den faktiska temperaturen i lägenheten.

En givare precis bredvid ett fönster där det kanske är kallare. Foto: Värmex

Andra felkällor är att ställa en garderob framför givaren eller om hallen ligger bredvid ett badrum där det står en torktumlare, som hos en barnfamilj kan användas stora delar av dagen.

– Då ser det ut att vara jättevarmt i den lägenheten fast det kanske inte alls är det. Vi ser stora avvikelser mellan lägenheternas faktiska temperatur och vad olika givare visar. Dessutom kan kalibreringsfel förekomma, där vissa givare visar en halv grad fel temperatur jämfört med vad som mäts upp bredvid dem, säger Mattias Hammarlund.

När felkällorna kombineras med ett värmesystem som inte är injusterat fungerar inte AI-systemet som det är tänkt.

– Fastighetsägaren gör en stor investering och vill få utväxling av den genom sänkt energianvändning.  Man vill heller inte åka på en massa missnöjda boenden.

…och en bakom en lampa som kanske alstrar värme.
Foto: Värmex

För att placera givarna rätt krävs professionell kunskap, menar Mattias Hammarlund, antingen genom ett injusteringsföretag eller utbildade fastighetstekniker.

– Vi väljer vanligen inte hallen utan en innervägg i ett centralt beläget vanligt rum. Du måste vara vaksam på solinstrålning som kan påverka mätningarna. Jag förstår verkligen varför de hamnar i hallen eftersom det är ett hyfsat skyddat rum, säger han.

Många fastighetsägare väljer att bara placera givare i en del av lägenheterna, kanske runt tio procent, för att enbart kunna hantera själva styrningen. Andra som har ett stort fastighetsbestånd vill ha givare i alla lägenheter för att även kunna hantera hyresgästernas klagomål.

– Ur vårt perspektiv skulle vi gärna se att det satt givare i varje lägenhet för det skulle underlätta vårt optimeringsarbete vid injusteringen. Det blir förstås en stor kostnad för kunden som kan vara svår att räkna hem enbart på energibesparingen, men det skapar andra värden, säger Mattias Hammarlund

Att allt fler fastighetsägare installerar givare har gett honom insikter om vad som är en rimlig temperaturspridning i ett hus och vilka begränsningar värmesystemen har.

– Inte ens med ett bra injusterat värmesystem kan alla lägenheter ha samma inomhustemperatur över tid. Det är inte rimligt i ett inflyttat hus med tanke på internlaster, solinstrålning och brukarbeteenden. Oftast ligger man plus/minus en grad, säger Mattias Hammarlund.

– I den ena lägenheten bor det kanske fem personer i en trea och i den andra två i en femma. Det kommer skapa skillnader som inte går att kompensera för med hjälp av injustering.

Publicerad 25 september 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.