Energikris | 12 dec 2022

Fastighetsbolag stänger av värmepumpar tillfälligt

Afa Fastigheter har hörsammat statsministerns och regeringens vädjan om att spara på el den närmaste tiden. Därför har fastighetsbolaget valt att stänga ner sina stora värmepumpsanläggningar och övergått till fjärrvärmedrift under den mest kritiska perioden till och med 18 december.

Fastighetsbolag stänger av värmepumpar tillfälligt
Afa Fastigheter stänger ner sina värmepumpsanläggningar tillfälligt och övergår till fjärrvärme fram till den 18 december. Foto: Afa Fastigheter

I fredags kallade statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) samt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) till en gemensam presskonferens om det rådande energiläget i Sverige. Politikerna beskrev läget ”som relativt akut” och bad svenska folket om att spara el för att minska risken för bortkopplingar från elnätet.

En som hörsammat regeringens vädjan är fastighetsbolaget Afa Fastigheter. De har nu stängt av sina stora värmepumpsanläggningar och övergår till fjärrvärmedrift under den mest kritiska perioden, fram till den 18 december.

– På så sätt bidrar vi till att minska risken för nedstängning av elnätet och att prisnivån skenar. Vi ser även över vilka mer långsiktiga åtgärder vi kan vidta för att ytterligare stötta regeringens vädjan om besparingar och minskning av förbrukning vid effekttoppar. Åtgärderna görs i samarbete med Stockholm Exergi och kommer inte att påverka våra kunder, säger Stefan Hedengren, chef teknik och projekt, Afa Fastigheter.

 

Källa: Afa Fastigheter

Publicerad 12 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.