Energibesparing | 21 jun 2023

Fastighetsbolag höjer ambitionsnivån

Ängelholmshem har redan under 2022 uppnått det energimål som Sveriges allmännytta satt upp gällande minskad energianvändning för år 2030. Nu skruvar fastighetsbolaget upp ambitionsnivån ytterligare. 

Fastighetsbolag höjer ambitionsnivån
Mats Nilsson och Linus Persson från Ängelholmshem höjer bolagets miljömål och hoppas kunna nå en energibesparing på 40 procent till 2030. Foto: Ängelholmshem

Enligt Allmänyttans klimiatinitiativ ska Sveriges allmännytta ha minskat sin energianvändning med 30 procent räknat från år 2007 senast år 2030. Ängelholmshem nådde målet med råge redan under 2022 – de har minskat sitt energianvändande med 36,6 procent sedan initiativets start.

–  Vårt stora fokus har legat på driftoptimering av våra fastigheter, säger Linus Persson, drifttekniker på Ängelholmshem. Våra fastigheter är övervakade och fullt uppkopplade och vi får notiser om något avviker. Installation av frånluftspumpar och värmepumpar har också varit en framgångsfaktor för att minska vår energiförbrukning,  säger berättar Mats Nilsson, vd på Ängelholmshem.

Vi fortsätter att arbeta brett, men framöver kommer vi att djupdyka i utvalda fastigheters systemkaraktäristik för att se hur långt man kan komma

Övriga åtgärder som gjorts i Ängelholmshems fastighetsbestånd är att ventilationsfläktar har bytts ut till moderna mer energisnålare varianter, värmeåtervinning från ventilationsluften och byte till energisnåla maskiner i tvättstugor. Fastighetstekniker har under 2022 ersatt cirka 700 ljuskällor med LED-lampor och runt 500 termostater i lägenheter och allmänna ytor har bytts ut. Energieffektiva nyproduktioner de senaste åren står för ungefär 5,5 procent av minskningen.

Ett stort fokus har också legat på att utbilda personalen att vara observanta på avvikelser och ifrågasätta till exempel temperaturer i gemensamma utrymmen. Sedan flera år tillbaka finns även fem lokala väderstationer som hjälper till att optimera värmesystemet, särskilt vid säsonger med häftigt skiftande temperatur.

–  I runt hälften av Ängelholmshem 3 375 lägenheter finns idag individuell mätning och debitering av vatten. Man kan generellt säga att detta medfört en minskning i varmvattenförbrukning och därmed även minskat energibehov för att värma vattnet, säger Jonas Hellberg, drifttekniker på Ängelholmshem.

Ängelholmshem har även valt att investera i solceller. Under 2022 producerade Ängelholmshems solcellsanläggningar cirka 250 000 kWh, vilket motsvarar mer än 16 villors helårsförbrukning. Foto: Ängelholmshem

Ängelholmshem har även valt att investera i solceller. Under 2022 producerade fastighetsbolagets solcellsanläggningar cirka 250 000 kWh,  vilket ytterligare hjälpt till att sänka driftskostnaderna

Under 2023 uppskattar Ängelholmshem att kunna producera 173 MWh solenergi i sina befintliga anläggningar. Därtill installeras tre anläggningar under andra halvan av 2023  som förväntas ge en årsproduktion på 275 MWh.

Ängelholmshem väljer nu att höja målsättningen och hoppas kunna nå en energibesparing på 40 procent till 2030.

– Våra indikationer visar på att vi minskar vår energiförbrukning ytterligare under 2023. Vi fortsätter att arbeta brett, men framöver kommer vi att djupdyka i utvalda fastigheters systemkaraktäristik för att se hur långt man kan komma, säger Mats Nilsson.

– Vi är glada och stolta över att ha nått så här långt i vårt energiarbete. Det har varit ett område som vi arbetat med länge men fått anledning att intensifiera under senare år. Förutom att det är bra ur ett ekonomiskt perspektiv är vi glada för insatserna vi gör för miljön och för våra barns framtid, tillägger Mats Nilsson.

Källa: Ängelholmshem

Publicerad 21 juni 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.