UPPHANDLING | 18 nov 2015

Färdiga upphandlingskrav för byggentreprenader hjälper och efterfrågas

Miljökriterier för byggentreprenader nu mer tillgängliga och användbara med hjälp av AMA-kod.

Upphandlingsmyndigheten har kriterier för miljöanpassning av byggentreprenader. Nu har kriterierna som berör energieffektiva byggnader, miljöledning av entreprenader och materialval vid byggande, uppdaterats och försetts med rubriker och koder enligt AMA-systemet. Det innebär att kriterierna nu följer branschens frivilligt standardiserade termer, villkor och beskrivningar vid entreprenader.

Upphandlingskriterierna finns för lokaler och flerbostadshus vid nybyggnad och ombyggnad och är anpassade för entreprenadformerna totalentreprenad och utförandeentreprenad. Kriterierna är till hjälp och uppskattas av de som använder dem, visar en nyligen genomförd undersökning. Både centrala upphandlingsfunktioner i kommunerna och teknisk personal som upphandlar vill ha kriterier, enligt undersökningen. Bland annat önskar man stöd i form av rätt rubriker och koder i AMA-systemet vid miljöanpassad offentlig upphandling av byggentreprenader.

Hållbarhetskriterierna finns att hämta och ladda ner i ”Kriterie-wizard” på myndighetens webbplats. Dessa visar hur krav kan formuleras men också hur de kan följas upp i en upphandling eller verifieras under entreprenaden.

AMA-systemet innehåller allmänna material och arbetsbeskrivningar för entreprenader och entreprenadupphandlingar.

Publicerad 18 november 2015

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.