Hållbarhet. | 17 maj

Få vvs:are väljer produkt utifrån hållbarhet

Många VVS-installatörer säger sig vilja jobba mer miljövänligt i framtiden. Men trots att det redan idag finns moderna och hållbara produkter på marknaden är det bara sex procent som väljer produkt utifrån hållbarhet.

Få vvs:are väljer produkt utifrån hållbarhet
Kommunikationen kring hållbara vvs-produkter behöver bli bättre, enligt en undersökning av Grohe.

I en ny undersökning gjord av Yougov, som GROHE står bakom, gjord av svarar sju av tio VVS-installatörer att viljan att arbeta mer hållbart kommer bli starkare i framtiden. En fjärdedel upplever även en stor efterfrågan av hållbara produkter bland sina kunder. Dock är det få som väljer produkt utifrån hållbarhet. Miljövänliga alternativ prioriteras ofta bort då pris och enkelhet är det som ligger till grund när installatörerna ska välja produkter på marknaden. Endast sex procent svarar att de väljer produkt baserat på hur miljövänlig den är.

– Det här är såklart siffror som upprör. Vi inom VVS-branschen måste sluta att bara prata om hållbarhet och faktiskt börjar leva som vi lär. Installatörer kan bidra till en mer hållbar utveckling genom medvetna materialval, en god drift som ger bra inneklimat samt minskad energianvändning. Vi måste ge proffsen de rätta förutsättningarna. De är ju vår förlängda arm till kunderna, säger Ulf Fogelström, tillträdande Sverigechef på GROHE.

En av anledningarna till att så få väljer hållbara produkter kan vara den bristfälliga kommunikationen inom branschen. Två av fem installatörer svarar att de inte får tillräckligt med information, varken om hållbara produkter från sanitetsleverantörerna eller hur man arbetar mer miljövänligt.

– Det här har varit ett av GROHE:s viktigaste område under en längre tid och vi gör redan oerhört mycket som är bra. Förra året var vi först i Sverige med att lansera Cradle to Cradle-produkter som är ett avgörande steg mot en cirkulär framtid. Samtidigt visar undersökningen att vi måste blir bättre på att nå ut med information och att hela branschen måste ta sig i kragen och ta det här på allvar, tillägger Ulf Fogelström.

Källa: Grohe

Publicerad 17 maj 2022

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.