Hållbarhet. | 17 maj 2022

Få vvs:are väljer produkt utifrån hållbarhet

Många VVS-installatörer säger sig vilja jobba mer miljövänligt i framtiden. Men trots att det redan idag finns moderna och hållbara produkter på marknaden är det bara sex procent som väljer produkt utifrån hållbarhet.

Få vvs:are väljer produkt utifrån hållbarhet
Kommunikationen kring hållbara vvs-produkter behöver bli bättre, enligt en undersökning av Grohe.

I en ny undersökning gjord av Yougov, som GROHE står bakom, gjord av svarar sju av tio VVS-installatörer att viljan att arbeta mer hållbart kommer bli starkare i framtiden. En fjärdedel upplever även en stor efterfrågan av hållbara produkter bland sina kunder. Dock är det få som väljer produkt utifrån hållbarhet. Miljövänliga alternativ prioriteras ofta bort då pris och enkelhet är det som ligger till grund när installatörerna ska välja produkter på marknaden. Endast sex procent svarar att de väljer produkt baserat på hur miljövänlig den är.

– Det här är såklart siffror som upprör. Vi inom VVS-branschen måste sluta att bara prata om hållbarhet och faktiskt börjar leva som vi lär. Installatörer kan bidra till en mer hållbar utveckling genom medvetna materialval, en god drift som ger bra inneklimat samt minskad energianvändning. Vi måste ge proffsen de rätta förutsättningarna. De är ju vår förlängda arm till kunderna, säger Ulf Fogelström, tillträdande Sverigechef på GROHE.

En av anledningarna till att så få väljer hållbara produkter kan vara den bristfälliga kommunikationen inom branschen. Två av fem installatörer svarar att de inte får tillräckligt med information, varken om hållbara produkter från sanitetsleverantörerna eller hur man arbetar mer miljövänligt.

– Det här har varit ett av GROHE:s viktigaste område under en längre tid och vi gör redan oerhört mycket som är bra. Förra året var vi först i Sverige med att lansera Cradle to Cradle-produkter som är ett avgörande steg mot en cirkulär framtid. Samtidigt visar undersökningen att vi måste blir bättre på att nå ut med information och att hela branschen måste ta sig i kragen och ta det här på allvar, tillägger Ulf Fogelström.

Källa: Grohe

Publicerad 17 maj 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.