Få kommunala planer för varmare inomhusklimat
I sommar har SMHI gått ut med meddelanden om höga temperaturer och Sveriges radio har rapporterat om hur värmen leder till fler dödsfall i Europa. Enligt Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer bör inomhustemperaturen inte överstiga 26 grader i verksamheter för äldre, funktionsnedsatta och små barn.
Samtidigt saknar varannan kommun en plan för anpassning till ett varmare klimat, enligt en enkät som presenteras i Solskyddsförbundets nya rapport En lagom ljus framtid. Bland de kommuner som svarat att de har en plan saknas ofta en strategi för hur solens strålar kan hanteras, både vad gäller kylning och uppvärmning av fastigheter.
– I dag finns många möjligheter att anpassa våra hus så att människor mår bra även under värmeböljor, men för få kommuner vet hur. I takt med att klimatet blir varmare utgör det ett reellt hot mot folkhälsan, särskilt för våra sköraste som riskerar livshotande överhettning. Kommunerna måste prioritera effektiva lösningar, som inte använder onödigt mycket energi och därmed spär på klimatkrisen, säger Margareta Bergetun, vd för Svenska solskyddsförbundet.
– Genom att prioritera solskydd kan kommuner och andra förvaltare skydda sina fastigheter och därmed sina invånare från överhettning. Det bidrar direkt till minskade kostnader, då det är betydligt billigare att stänga ute värmen än att släppa in den och sedan kyla ner fastigheten.
En lagom ljus framtid
- Rapporten En lagom ljus framtid har kartlagt befintlig kunskap om solskydd och visar hur solavskärmning kan förbättra vårt inomhusklimat
- Undersökningar visar att behovet av aktiv kylning kan minskas för villor, lägenheter, kontorshus och offentliga fastigheter
- Rapporten visar även hur solavskärmning kan bidra till ett bättre inomhusklimat och minskat energibehov även vintertid. Rapporten lanserades 19 juni
Forskning visar att vi kraftigt kan minska behovet av aktiv kylning och därmed sänka vår energianvändning. Men det kräver en kombination av flera åtgärder på samhällsnivå, där ökad solavskärmning är en av nycklarna.
– I vår forskning har vi identifierat en rad olika åtgärder för att minska uppvärmning, såsom trädplantering, gröna tak och solskydd. Med en kombination av rätt åtgärder kan vi klara oss helt utan aktiv kylning. Dessutom minskar uppvärmningsbehovet med upp till 80 procent, säger Marie-Claude Dubois, docent i biosystem och teknik vid Lunds universitet och SLU, som medverkar i rapporten.