Få certifikat på passivhus

Efterfrågan på certifikat för passivhus visade sig vara låg. Nu är nya kriterier klara som bland annat innebär hårdare granskning av indata för energiberäkningarna.

För två år sedan lanserades ett system för att certifiera att energieffektiva byggnader är projekterade enligt Febys kriterier. Det har dock inte blivit någon direkt rusning efter varken certifikat eller intyg. Till dags dato har omkring tio fastigheter fått ett certifikat, varav de flesta småhus.

Nu har ansvaret för kriterierna av passivhus och certifiering av dessa tagits över av Sveriges Centrum för Nollenergihus. Föreningen har i dagarna publicerat reviderade energikriterier för nollenergihus, passivhus och minienergihus.
– Vi har tagit ett beslut i styrelsen för Sveriges Centrum för Nollenergihus att gå längre med granskningen av vissa dokument, i synnerhet av de indata som använts för energiberäkningen. Speciellt då en större andel av intresset för certifikat finns hos småhusbyggare, där kunskapsnivån vad gäller energidata som ventilationssystem och köldbryggor kan variera, säger Eje Sandberg, Aton Teknikkonsult.

Enligt Eje Sandberg kommer den nu djupare granskningen också att börja kosta pengar. Tidigare har de egendeklarerade certifikaten varit kostnadsfria.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 2/12 sid 14

Publicerad 15 februari 2012

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.