RUBIN | 16 sep 2021

Experter från Umia Ystad fixar rymdprojekt i Chile

Experter från Umia Ystad fixar rymdprojekt i Chile
Vera C Rubin Observatory på Cerro Pachón-platån i Chile. Foto: Rubin Obs./NSF/Aura

Det behövs expertis på automation och kylteknik när det ska designas och byggas ett rymdteleskop på 3 300 meters höjd i Chile. Och då finns Umia Ystad på plats! Teleskopet ska bli ett avancerat redskap för att studera Vintergatan och ”dark energy” i ett expanderande universum.

TEXT: PETER OLOFSSON

Oljefilmen får inte vara varmare än omgivningstemperaturen, så därför levererar vi ett kylsystem som ser till att rätt temperatur alltid hålls.

Dan Österberg, projektledare i automation på Umia Ystad. Foto: Umia

Teleskopet byggs på Cerro Pachón-platån, ungefär 60 mil norr om huvudstaden Santiago. Teleskopet kallas The Vera C Rubin Observatory. Umia Ystad finns även med och designar ytterligare tre teleskop på olika platser.

– Vår del i detta projekt är att vi projekterar, designar och bygger styr- och övervakningssystemet till hydraulaggregatet som förser teleskopets lagersystem med olja, berättar projektledaren i automation Dan Österberg.

Tillsammans med kylteknikern Rikard Persson åkte han till Chile i slutet av augusti för installation av utrustning och styr- och övervakningssystem för glidlager till teleskopet. Uppdraget genomförs
i samarbete med företagen HYDX och SKF.

Dan Österberg fortsätter:

– Denna olja, tillsammans med lagren, producerar en oljefilm tunnare än ett mycket tunt A4-papper så att teleskopet kan rotera. Oljefilmen får inte vara varmare än omgivningstemperaturen, så därför levererar vi ett kylsystem som ser till att rätt temperatur alltid hålls, vilket vi också styr och övervakar.

– I systemen övervakas allt man kan tänka sig gällande tryck, temperatur, flöde, samt tjockleken på oljefilmen. Om något fallerar, så övervakar och styr vårt system att teleskopet hinner stanna innan den viktiga oljefilmen försvinner, konstaterar Dan Österberg.

Publicerad 16 september 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.