EU-kommissionen vill skärpa energikraven

EU-kommissionen konstaterar att energisparmålet på 20 procent till år 2020 är i fara. Med dagens takt blir minskningen bara hälften.

Kommissionen kommer nu med ett antal råd och förslag till regler som ska påskynda sparprocessen. Det handlar bland annat om att medlemsstaterna ska öka renoveringstakten i sina offentliga fastigheter. Offentliga myndigheter ska därutöver endast köpa fastigheter av bästa energiklass.

En annan fråga som kommissionen tar upp är bristen på kompetent personal. Man konstaterar att det behövs adekvat utbildning för arkitekter, vvs-konstruktörer, besiktningsmän, montörer, och alla andra tekniker som har med renovering och energisparande att göra. I dag finns omkring en miljon kvalificerade medarbetare tillgängliga för energispararbete, år 2015 kommer det att behövas 2,5 miljoner personer med den kompetensen. Kommissionen lanserar därför ”Build Up Skills” – ett program för att få medlemsstaterna att sätta upp utbildningssystem och för byggsektorn.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 3/2011 sid 9

Publicerad 24 mars 2011

På nytt jobb

Magnus Stockhaus har anställts som försäljningsingenjör på Danfoss Climate Solutions i Oskarshamn. Han kommer från Rawplug. Tomas Sandberg har anställts som försäljningsingenjör i Stockholm. Han kommer från annan bransch. Thomas Eriksson har anställts som säljare inom fjärrvärme/fjärrkyla och energioptimering i Stockholm. Han kommer från Grundfos. Alexandra Tilander har anställts som teknisk supportingenjör i Göteborg. Hon kommer från Frico. Ludvig Lundh har anställts som säljare i Stockholm. Han kommer från Elektroskandia.
Sven Carlsson har utsetts till vd för Höganäs energi AB. Han kommer från Hässleholms miljö.
Maria Bard har utnämnts till teamleader i kombination med product manager hos Esbe AB, Reftele. Joi Elebo och Per-Johan Brodén har utnämnts till product managers.
Mari Nilsson har utsetts till vd och koncernchef för Infjärdens värme AB. Hon kommer från Adecco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.