Klimatkrav | 24 okt

Eon ställer nya klimatkrav för kabelupphandlingar

Eon skärper klimatkraven i sina ramavtalsupphandlingar för kablar i syfte att minska utsläppen från elnätsverksamheten. Ett centralt krav är att minst hälften av de kablar som företaget köper in ska innehålla aluminium med ett maximalt koldioxidutsläpp på fem kilo per tillverkat kilo aluminium.

Eon ställer nya klimatkrav för kabelupphandlingar
Eon ställer nu krav på att minst 50 procent av de kablar som köps in ska innehålla klimatreducerat aluminium. Foto: Apelöga

– Det klimatreducerade aluminiumet kan reducera klimatpåverkan från kablar med cirka 40 procent jämfört med vanliga kablar. Genom de nya kraven hoppas vi minska de inköpsrelaterade utsläppen inom elnätsverksamheten med upp till 10 procent, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Eon Sverige.

Ambitionen är att denna andel ska öka successivt under avtalets löptid. Leverantörerna måste redovisa miljövarudeklarationer för både aluminiumet och de färdiga kablarna, ett steg mot att öka transparensen och säkerställa att klimatmålen nås.

– Vi har ett viktigt uppdrag att bygga och underhålla elnätet för att stödja energiomställningen. Men det är en resurskrävande verksamhet med stor påverkan. Genom att ställa klimatkrav i upphandlingar tar vi på E.ON ett viktigt steg mot att minska utsläppen från den nödvändiga utbyggnaden av elnätet, säger Carina Tollmar.

Eons mål är att nå nettonollutsläpp senast 2035. Detta omfattar både direkta och indirekta utsläpp, i linje med Science Based Targets-initiativets (SBTi) Net Zero-standard, vilket kräver att minst 90 procent av utsläppen reduceras.

Källa: Eon

Publicerad 24 oktober 2024

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.