Utmärkelse | 3 okt 2022

Enrad får prestigefylld värmepumputmärkelse

Enrad har fått en utmärkelse i Heat Pump Award, som delas ut av EHPA, European Heatpump Association, för sitt arbete med världens mest miljövänliga möbelfabrik, The Plus, där spillvärmen från lackeringsprocessen tas tillvara för uppvärmning av fabriken.

Enrad får prestigefylld värmepumputmärkelse
Enrad vann kategorin Decarindustry i Heat Pump Award. På bilden ses från vänster: Thomas Nowak, Secretary General, EHPA, Jan Halvarsson, CTO, Enrad och Andreas Bäckäng, vd, Enrad. Foto: Enrad

– Det känns helt fantastiskt att vi tilldelats det här priset. Vi arbetar varje dag för att fler ska få upp ögonen för naturliga köldmedier och inse att det är det enda valet om vi ska kunna behålla vår planet för framtida generationer. Att då få den här bekräftelsen och uppmärksamheten är stort för alla på Enrad. Det har varit ett fantastiskt samarbete med Vestre och Greiff och vi delar verkligen äran tillsammans med dem, säger Andreas Bäckäng, vd för Enrad.

Projektet för The Plus är unikt i sitt slag då, ägaren Vestre, har målet är att The Plus i Norge ska bli den första industribyggnaden i Norden att få certifieringen Breeam Oustanding. Breeam är en världsledande metod för utvärdering och mätning av miljö och hållbarhet.

För att skapa förutsättningar att nå målet ställdes krav på låga GWP-värden (Global Warming Potential) och en smart lösning för att hantera spillvärme. Enrad levererade en lösning med propan som har 1 i GWP-värde. För att ta tillvara på spillvärmen från lackeringsprocessen av möbler kopplades systemet ihop med uppvärmningen av byggnaden.

Tillsammans med en rad andra innovativa lösningar innebär det att så länge utetemperaturen är över fem grader är The Plus självförsörjande. Målet är att The Plus ska vara helt självförsörjande på förnybar energi från sol, vind och vatten år 2025, oavsett utomhustemperatur.

Enrad vann kategorin Decarbindustry i Heat Pump Award, som syftar till att uppmärksamma smart användning av spillvärme och värmepumpar i industriella processer.

Källa: Enrad

Publicerad 3 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.