Dricksvatten | 28 mar

Enköping vill ha Västeråsvatten

Enköping vill att Mälarenergi i Västerås levererar dricksvatten till kommunen. Nu planeras en ny 30 kilometer lång ledning mellan de två städerna.
– Vi har riktigt bra vatten i Västerås och vi har kapacitet att leverera det Enköping behöver, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd för Mälarenergi Vatten.

Enköping vill ha Västeråsvatten
Enköpingborna är ännu ett steg närmare att få Västeråsvatten i kranarna. Foto: Thomas Henrikson

Redan 2019 beslutade Enköpings kommun och Mälarenergi att utreda möjligheterna för att enköpingsborna att få sitt dricksvatten från Västerås. I maj 2021 tog Tekniska nämnden i Enköping beslut om att det befintliga grundvattnet ska blandas med dricksvatten från Västerås, med proportionerna 50 procent vardera och att detta genomförs genom att en dricksvattenledning läggs mellan Västerås och Enköping.

Förra veckan togs ännu ett nytt steg, då Tekniska nämnden i Enköping fattade beslut om att starta arbetet med planering och projektering. Kostnaden för planeringsskedet är beräknat till 95 miljoner kronor. Detta förarbete ska vara klart 2026 och bland annat ge svar på hur och var vattenledningar och dricksvattenanläggningar ska läggas. Även de totala kostnaderna för dricksvattenprojektet ska tas fram under planeringsskedet.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Mälarenergi. Vi kallar det ett generationsprojekt, där vi får ett nytt dricksvattensystem som ska hålla i lång tid framöver, för ett Enköping som växer och för framtida generationer Enköpingsbor. Med två vattenkällor får vi en säkrare leverans av dricksvatten som ska hålla hög kvalitet och vi vill minimera risken för att våra kunder inte ska få dricksvatten i kranen, säger Danielle Littlewood, tf. vatten- och avloppschef Enköpings kommun.

Ann-Charlotte Duvkär, vd för Mälarenergi Vatten, tycker att projektet är både spännande och viktigt:

– Enköpings kommun vill, genom samverkan med Mälarenergi, säkra god kvalitet på både dricksvatten och leveransen av vattnet. Vi vet att vårt vatten håller hög kvalitet och det är jätteroligt att fler vill ta del av det. Det här är ett stort och roligt projekt. Det handlar om förstärkt samarbete i Mälardalen med syfte att säkra vattenkvalitet, men också om utveckling i regionen mer generellt.

Mälarenergi Vatten har inte tagit beslut om investering än, men projektet finns med i bolagets långtidsbudget. Den gemensamma planeringen väntas pågå fram till 2026, medan själva byggnationen är planerad till 2026–2029, vilket i så fall innebär att ledningen kan tas i drift hösten 2029.

Källa: Enköpings kommun

Publicerad 28 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.