Övervakar. | 10 jan

Energistyrning till Notre-Dame

Genom att donera lösningar för energistyrning och anläggningssäkerhet har Schneider Electric bidragit till återställandet av katedralen Notre-Dame i Paris. Företagets teknik har hjälpt till att integrera moderna lösningar i en av världens mest ikoniska byggnader.

Energistyrning till Notre-Dame
Efter den förödande branden den 15 april 2019, som allvarligt skadade katedralen, följde en våg av solidaritet. Schneider Electric bidrog med expertis, produkter och lösningar tack vare ett donationsavtal. Foto: Pixabay

De donerade lösningarna har gjort det möjligt att säkra och övervaka katedralens elektriska installationer. Företagets fastighetsautomationssystem (BMS) optimerar nu energianvändningen och
integrerar moderna lösningar från 2000-talet i en historisk byggnad som ingår i UNESCO-världsarv sedan 1991.

Efter den förödande branden den 15 april 2019, som allvarligt skadade katedralen, följde en våg av solidaritet. Schneider Electric bidrog med expertis, produkter och lösningar tack vare ett donationsavtal.
Företaget levererade all utrustning som krävdes för att förse anläggningen med ström och säkerhet (20 kV högspänningsceller, en 20 kV/410V 1250 kVA-transformator, allmänna och uppdelade elcentraler, omriktare, nödbelysning etc).

Företaget levererade det som krävdes för att förse anläggningen med ström och säkerhet. Foto: Schneider Electric

För den tekniska driften av byggnaden installerades automatiserade styrsystem, sensorer, styrenheter och kommunikationsbussar, allt för att möjliggöra en effektiv övervakning och optimera energianvändningen.
Utöver utrustningen utförde Schneider Electric en del av underhållet av den elektriska distributionsutrustningen, tillhandahöll delar av ingenjörsarbetet, bidrog med tekniska studier, driftsättning och programmering av de installerade systemen, samt bistod med utbildning av
framtida användare.

Fakta

Brandförebyggande

Projektteamet valde två brandlösningar:

• Tilläggsutrustning för förbättrat brandskydd och förebyggande (Acti9
Active AFDD) för vägguttagens elsystem.

• Överhettningssensorer för kablar (HeatTags) i samtliga elskåp.

Tekniken säkrar att anläggningen fungerar optimalt genom att kontinuerligt övervaka och larma vid förändringar, vilket möjliggör proaktiva åtgärder.

Källa: Schneider Electric

Publicerad 10 januari 2025

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.