standard | 19 aug 2022

Energistandard kan ge stora besparingar – men intresset i Sverige är svalt

Trots att en internationell energistandard skulle kunna ge stora besparingar har intresset i Sverige varit svalt. Butikskedjan Lidl är ett av undantagen.

Energistandard kan ge stora besparingar – men intresset i Sverige är svalt
Lidl har implementerat energiledningsstandarden ISO 50001 i sina svenska butiker och därmed uppnått stora energibesparingar. Intresset för energistandarder är svagt bland svenska företag, enligt SIS. Foto: Lidl

Lidl har implementerat energiledningsstandarden ISO 50001 i sina svenska butiker och därmed uppnått stora energibesparingar. Standarden används annars främst av stora företag inom processindustrin.

Niclas Widell, projektledare SIS. Foto: SIS

– Lidl är smarta för de har fattat att ISO 50001 är användbar inte bara av de mest energiintensiva industrierna utan i många andra branscher, inte minst detalj- och mathandeln, säger Niclas Widell som är projektledare på SIS, Svenska institutet för standarder.

Energiledningssystemet ISO 50001 fick draghjälp i Sverige av styrmedlet PFE (programmet för energieffektivisering) som administrerades av Energimyndigheten och ledde till att stora, energiintensiva industrier inventerade och energieffektiviserade

– Enligt vår statistik har cirka 200 företag tittat närmare på ISO 50001. Exakt hur många som följer den är högst sannolikt ännu lägre. Det är synd, tycker jag, för organisationer borde ropa efter internationellt förankrade standarder som hjälper dem att uppnå påvisbara energieffektiviseringar.

– Den här första energikartläggningen är väldigt viktig i sig och kan vara extremt lönsam med tanke på de höga elpriserna. Samtidigt är den en förutsättning för att man ska kunna ta nästa steg, som innebär att klimatanpassa sin verksamhet.

Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Lidl, tillägger att Lidl lärt sig mycket under resans gång:

– Det är viktigt att alla förstår hur det egna beteendet påverkar energiförbrukningen. Därför utbildar vi alla medarbetare. Hållbarhetsfrågorna står högt upp på agendan och stärker vårt varumärke både internt och externt.

Hittills har alla åtgärder, som till exempel att förse kyldiskarna med dörrar eller återvinning av kondensvärmen, sparat 16.5 miljoner kWh på fem år för Lidl.

Källa: SIS

Publicerad 19 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.