Energisnål villa håller måttet

Lika energisnålt som ett passivhus fast med dubbelt så stora fönster. Uppföljningen av Villa Ask visar att energikalkylen håller.

Villa Ask är byggd helt i betong. Foto Lars-Aage Nilsson, Fojab arkitekter

 solvillan

Tvåplansvillan i Stångby utanför Lund är byggd av betong, har FTX-ventilation och stora fönster i alla väderstreck. Fönstren är vanliga treglasfönster med u-värde 1,3 och precis så stora som arkitekten önskat för maximalt ljusinsläpp. Ändå är energianvändningen per kvadratmeter ungefär densamma som i ett passivhus enligt den svenska kravspecifikationen 2012, cirka 50 kWh/kvm. Det visar den uppföljning av huset som nyligen blev klar. – Siffrorna blev så låga som vi prognostiserade! Energianvändningen är 52 kWh/kvm. Vi har inte hunnit göra normalårskorrigering än, så det kan öka något, men det är gott nog tycker vi, säger Sune Nilsson, arkitekt och ansvarig för projektet hos Fojab arkitekter.

Inget trä alls Han ville skapa ett energisnålt hus av material som inte riskerar att få problem med fukt och mögel. Valet föll därför på betong helt utan trä inbyggt i konstruktionen. Stomme och bjälklag är av betong. I ytterväggar och yttertak används så kallad PIR-isolering (polyisocyanurat), som har cirka 50 procent bättre isolerförmåga än vanlig isolering.

Som Energi & Miljö berättade i nr 4/2011 är en viktig komponent de isolerande skjutluckorna utanför fönstren. Skjutluckorna dras för när det är mycket kallt eller mycket varmt utomhus, vilket hjälper till att hålla en jämn inomhustemperatur och låg energianvändning. När luckan är stängd kan fönstrets u-värde teoretiskt bli så lågt som 0,47.

Sune Nilsson har fått patent på fönsterluckskonstruktionen, som även skulle kunna användas på flerbostadshus och kontorsbyggnader. I stora drag handlar det om en isolerad lucka som öppnar och stänger längs en skena på fasaden. När luckan är stängd sluter den tätt intill husväggen, så att ingen varm eller kall luft kan läcka åt något håll. – Det är ungefär som en garderobsdörr som man drar åt sidan, med hjälp av en lina på insidan. Vi har inga rullgardiner eller persienner, utan det här i stället, så det är lätt att komma ihåg, säger Jonny Ask, byggherre som också bor i huset med sin familj.

Luckorna ger även ljudisolering, vilket blir ett extra incitament att stänga dem på natten. Under de två år som familjen bott huset har de glömt luckorna en gång – under en veckas skidsemester. – Då märktes det på elräkningen, som blev ungefär dubbelt så hög den veckan, säger Jonny Ask.

Vindkraftverk på taket? Spetsvärmen i huset kommer i dagsläget via vattenburen golvvärme från en luft-vattenvärmepump på taket. Planer finns dock på att komplettera med en vattenmantlad pelletskamin, solpaneler och solceller. Kanske också ett minivindkraftverk på taket. – Ett kriterium för oss var att de energibesparande åtgärderna inte skulle inkräkta på vår levnadsstandard, och det har de inte heller gjort! säger Jonny Ask som hoppas att någon stor byggaktör snart anammar idéerna från huset och sätter dem i serieproduktion. Pilotprojektet Villa Ask har kostat ungefär en miljon kronor mer att bygga än ett konventionellt hus.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1/2014, sid 9

  • FAKTA: Villa Ask 180 kvadratmeter stor 2-plansvilla med 6 rum. Energianvändning exkl. hushållsel: 52 kWh/kvm, år Byggmaterial: Betong med PIR-isolering U-värde fönster: 1,3 U-värde fönster med stängda luckor: 0,47 Spetsvärme: Vattenburen golvvärme från luft-vattenvärmepump Ventilation: Roterande värmeväxlare, FTX
Publicerad 23 januari 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.