Energismart | 20 nov 2023

Energismart bostadssatsning i Brobyholm

Ett nytt, energismart och modernt bostadsområde håller på att byggas i Brobyholm utanför Stockholm. Totalt ska upp till 2 000 bostäder färdigställas och integreras med den senaste smarta hem-tekniken.

Energismart bostadssatsning i Brobyholm
I Brobyholm samverkar en rad aktörer för energismarta bostäder med solceller och energilagring bland annat. Foto: Samsung Electronics

Bostäderna kommer dels att förses med smarta vitvaror, där användaren genom en app kan styra, övervaka och minska sin energianvänding i realtid. Varje hus ska även få solceller installerade på taket och ha ett eget energilagringssystem. Detta tas fram av S. Property Group i syftet att maximera bostädernas energieffektivitet.

Bostäderna kommer också att integreras med ABB:s automationslösning, ABB-free@home, vilket gör att apparater och enheter i husen kan kopplas upp till ett centraliserat system som automatiskt sparar energi, tid och kostnader i hushållet. De första 500 bostäderna står inflyttningsklara 2025 och 2028 förväntas alla 2 000 planerade bostäder vara färdigställda.

– Vi är glada över att kunna visa upp våra planer för ett nytt och smart bostadsprojekt. Vårt mål är att erbjuda en smartare och mer miljömedveten bostadsupplevelse som gör det enkelt för boende att hantera och övervaka sin energikonsumtion, säger Nathan Sheffield, European Head of IoT and SmartThings på Samsung Electronics.

Källa: Samsung

Publicerad 20 november 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.