Energirenovering på effektarena
För att nå Sveriges klimat- och energimål måste vi tänka om när det gäller vår befintliga bebyggelse. Frågan om hur vi bäst kan renovera, driva och förvalta de byggnader vi redan har stod i centrum då E2B2s Effektarena "Renovera och förvalta för framtiden" för en tid sedan gick av stapeln.

Anna Land, programansvarig för E2B2 vid IQ Samhällsbyggnad, lyfte vikten av att fokusera på den redan existerande bebyggelsen:
– Tittar vi på bebyggelsen så brukar man säga att ungefär en procent är nya byggnader, och 99 procent är den befintliga bebyggelsen. Det betyder att om vi ska lyckas nå klimat- och energimålen och göra den här omställningen som vi behöver göra, då behöver vi jobba och lyckas även i den befintliga bebyggelsen.

Effektarenan skapade en plattform för att utbyta goda exempel och insikter om hur renovering och förvaltning kan bidra till en mer hållbar framtid. En av de stora frågorna var hur vi kan arbeta med det vi redan har, snarare än att enbart bygga nytt.
Erik Stenberg, lektor i arkitektur vid Kungliga Tekniska Högskolan, betonade vikten av att förstå historiska trender när vi arbetar med ombyggnationer:

– Det komplexa i ombyggnad är att det redan finns människor där. Det är inte bara att rita från ett rent bord), utan det är att rita från någonting som redan finns och redan är bebott eller använt.
Genom att studera tidigare ombyggnadsprojekt kan vi dra lärdomar och skapa mer hållbara lösningar för framtiden.
I ett projekt inom Energimyndighetens program ”Spara och Bevara” har Ulla Janson, lektor vid Lunds Tekniska Högskola, undersökt hur energirenoveringar kan genomföras utan att förstöra kulturhistoriska värden. Studien visar att det är fullt möjligt att minska energibehovet och klimatpåverkan samtidigt som byggnadernas historia bevaras – allt handlar om rätt val av material och energisystem.

Att skapa hållbara byggnader handlar inte bara om energibesparing, utan också om människorna som bor i dem. Paula Femenias, docent vid Chalmers Tekniska Högskola, har genomfört en omfattande studie där 450 hyresgäster i Göteborg intervjuats om sina erfarenheter av energirenoveringar. Resultaten visar att störningar under renovering är en av de främsta orsakerna till att hyresgäster väljer att flytta. Lösningen? Bättre kommunikation och tydlig information.
Effektarenan
- Effektarenan – renovera och förvalta för framtiden spelades in och finns tillgänglig på IQ Samhällsbyggnads YouTube-kanal.
Källa: E2B2