Test | 30 maj 2022

Energimyndigheten kollar att produkter håller måttet

Energimyndigheten gör just nu en översyn av varmvattenberedare, ventilationsaggregat och luftkonditioneringsapparater och kollar så att de håller måttet.

Energimyndigheten kollar att produkter håller måttet
Energimyndigheten ser till att varmvattenberedare och ventilationsaggregat håller måttet. Ventilationsaggregaten på bilden har inget samband med den pågående kontrollen. Foto: Energimyndigheten

– Vi genomför provningar på labb. Det är ett bra sätt att ta reda på vad en produkt presterar. Om den håller vad den lovar, säger Anders Hallberg som ansvarar för marknadskontroll på Energimyndigheten.

Inom EU finns lagkrav enligt ekodesigndirektivet på att bland annat varmvattenberedare, ventilationsaggregat och luftkonditioneringsapparater ska hålla en viss nivå av effektivitet och funktion för att få säljas. Det är leverantörerna som är ansvariga för att produkterna håller vad de lovar. Produkterna ska också vara rätt energimärkta för att konsumenter ska kunna jämföra produkter vid köptillfället, både i butik och e-handel.

Energimyndigheten är ansvarig marknadskontrollmyndighet för ekodesign och energimärkning i Sverige. Myndigheten kontrollerar att kraven i lagstiftningen

Källa: Energimyndigheten

Publicerad 30 maj 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.