Energilagring | 1 sep 2023

Energilagringslösningar i fokus

Johanneberg Science Park deltar i ett nytt EU-projekt kring energilagringslösningar i bostäder. Målet är att ta tekniken närmare kommersialisering och sina respektive marknader.

Energilagringslösningar i fokus
HSB Living Lab i Göteborg. Foto: Johanneberg Science Park

Termisk energilagring är en teknik som möjliggör att lagra överskottsenergi och balansera energibehovet. EU-projektet ThumbsUp ska utveckla och demonstrera termisk energilagring som kan integreras i byggnader och öka energieffektiviteten. Johanneberg Science Park samordnar hur lösningen ska testas på HSB Living Lab, en av tre demonstrationsplatser i projektet.

– Energilagring är en viktig pusselbit för att skapa mer energieffektiva bostäder. Vi är därför väldigt glada att vara en av tre demonstationsplatser i Europa för ThumbsUp-projektet. Vi ser fram emot att testa olika lösningar i HSB Living Lab som är både effektiva och hållbara, säger Emma Sarin, projektchef HSB Living Lab.

ThumbsUp kommer att använda två olika tekniker för termisk lagring, båda i syfte att kapa effekttoppar över olika tidsperioder.

  • Miljövänliga PCM-lager (Phase Change Material – fasskiftande material) för att jämna ut dagliga variationer.
  • Termokemiska material (TCM) för att jämna ut veckovisa variationer.

Båda dessa tekniker tillåter lagring av värme med en högre densitet jämfört med vanliga ackumulatortankar med varmvatten.

Projektet ThumbsUp koordineras av Veolia i Spanien och involverar 19 företag, universitet och forskningscentra.

Källa: Johanneberg Science Park

Publicerad 1 september 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.