Transparens | 21 sep 2022

Energifönster som det går att se igenom

Michigan State University (MSU) och Ubiquitous Energy har installerat transparenta solpaneler på MSU:s campus. Det rapporterade bloggen MSU Today redan för ett år sedan. Sedan dess har uppfinnaren och kemiingenjören Richard Lunt fortsatt att utveckla tekniken.

Energifönster som det går att se igenom
Det går att förvandla nästan varje yta av en byggnad till en solcell och generera energi precis där du använder den utan att ens veta att den finns där, menar uppfinnaren av tekniken Richard Lunt. Foto: Istockphoto

Byggnaden för biomedicin och fysik på campus vid MSU fick den första installationen i sitt slag då byggnaden försågs med transparenta solpaneler istället för vanligt fönsterglas. Det är 100 kvadratmeter av genomskinligt solglas som installerats över byggnadens entré, vilket genererar tillräckligt med el för att lysa upp atriumet.

Panelerna har utvecklats och tillverkats av Ubiquitous Energy, tillsammans med Richard Lunt vid MSU College of Engineering. Richard Lunt är en av grundarna av Ubiquitous Energy.

– Klimatförändringarna innebär att vi måste hitta fler sätt att använda förnybar energi. Transparent solglas är ytterligare ett alternativ för solenergi och kommer att förändra vårt sätt att generera energi, konstaterar Richard Lunt.

– Man behöver alltså inte göra en avvägning mellan estetik och förnybar energi. Det går att förvandla nästan varje yta av en byggnad eller landskap till en solcell och generera energi precis där du använder den utan att ens veta att den finns där. Enligt bloggen Interesting Engineering har det dykt upp fler projekt med transparent solteknik på andra platser i världen.

Till exempel använder Copenhagen International School 12 000 transparenta solpaneler över hela byggnaden, och producerar därmed 200 MWh energi årligen – vilket lär vara mer än hälften av den energi som byggnaden använder.

Det finns dock några hinder i vägen för att använda tekniken i stor skala. Forskarna måste öka dess effektivitet, eftersom det finns en avvägning mellan effektivitet och transparens. Ju mer genomskinlig panelen är, desto mind­re effektiv är den.

Fakta

Transparenta solpaneler

  •  I likhet med solpaneler på taket omvandlar det här solfångarsystemet solljus till elektricitet
  • De genomskinliga solpanelerna är unika eftersom de låter synligt ljus passera igenom samtidigt som de plockar upp bara de osynliga våglängderna av solljus i ultraviolett och nära-infrarött för att omvandlas till elektricitet
  •  När panelerna har installerats går de inte att skilja från traditionella fönster

Källa: MSU

Publicerad 21 september 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.