Forskning | 2 sep 2022

Energiexpert blir professor i Lund

Kristina Lygnerud, IVL, har utsetts till adjungerad professor vid institutionen för energivetenskaper på Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet. Hennes tjänst är inriktad på fjärrvärme och fjärrkyla och ska resultera i ökad utväxling mellan teknisk och ekonomisk fjärrvärmeforskning.

Energiexpert blir professor i Lund
Kristina Lygnerud, IVL, har utsetts till adjungerad professor vid institutionen för energivetenskaper på Lunds Tekniska Högskola vid Lunds universitet.

– Samhället står inför stora utmaningar vad gäller energiförsörjningen. Fjärrvärmesektorn har en stor, outnyttjad potential och kan bidra på flera sätt i omställningen till hållbarhet, men det krävs att affärsmodeller och system uppdateras så att det kan ske på ett effektivt sätt, säger Kristina Lygnerud.

Kristina Lygnerud har varit verksam vid IVL sedan 2015, både som energiexpert och affärsutvecklare. Hon har även arbetat deltid som lektor vid Högskolan i Halmstad samt är sedan 2018 invald i det internationella fjärrvärmenätverket Euroheat and Powers styrelse för forskning, där hon numera är ordförande. Hon har också tidigare arbetat på Borås Energi och Miljö, bland annat med innovation och riskhantering i energisektorn.
En stor del av Kristinas arbete har kretsat kring nya tekniker för att återvinna restvärme från städer. Städer genererar värme genom att människor bor, transporterar sig och arbetar i dem. Det blir restvärme från byggnader, avloppsvatten och trafik. Sådan värme går i dagsläget till stor del till spillo, men skulle kunna värma upp en så betydande del av byggnadsbeståndet i EU som tio procent.

– Jag har arbetat mycket med pilotsajter, där mitt främsta bidrag har varit att bygga broar mellan teknikerna och ekonomerna. Det handlar mycket om att ta vara på de nya värden som skapas och se till att de kommer till användning, istället för att ta fram nya tekniska lösningar som sedan kombineras med gamla affärsmodeller som kanske inte längre fungerar så bra, säger Kristina Lygnerud.

Källa: IVL

Publicerad 2 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.