Energieffektivsering med AI gav pris

Med AI och datadrivna beslut har Örebrobostäder AB sparat 52 procent i elförbrukning och 18 procent i värmeförbrukning jämfört med år 2005. Bakom arbetet står Jonas Tannerstad, chef för el och automation, Örebrobostäder AB som idag utsetts till Årets AI Svensk 2022.

Energieffektivsering med AI gav pris
Jonas Tannerstad, chef för el och automation, Örebrobostäder AB har idag utsetts till Årets AI Svensk 2022. Foto: TechSverige

Jonas Tannerstad belönas för sitt innovativa och framgångsrika arbete med konkret användning av artificiell intelligens (AI) inom energi- och klimatsmart stadsutveckling som lett till betydande resultat gällande minskad elförbrukning och därmed minskad klimatpåverkan.

– Jonas Tannerstads banbrytande arbete med att använda AI för energieffektiviseringar har inte bara gjort honom till årets vinnare, utan även hela samhället till vinnare. Minskad elförbrukning står högt upp på agendan i dag och Jonas Tannerstad har bevisat att det går att nå stora resultat inom området med stöd av smart teknik och AI. Det är vår förhoppning och tro att hans arbete och erfarenheter kommer att inspirera många. Här finns verkligen möjligheter att spara energi och pengar – och minska klimatavtrycket, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

Juryns motivering:

Årets AI svensk 2022 har varit en ledstjärna för många i sin omgivning och banat väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan.

Hans arbete har fått betydelse långt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser. Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete och hans vision är inte bara smarta hus, utan hus som är smarta tillsammans.

Årets AI svensk är en sann förebild som med sitt arbete som visar hur AI får en väldigt konkret plats i lösningar på dagens och morgondagens utmaningar.

Källa: Tech Sverige

Publicerad 23 november 2022

På nytt jobb

Per Löfström har utnämnts till chef för PE Teknik & arkitekturs affärsområde vvs-design.
Magnus Rundqvist har anställts som säljare i distrikt Syd hos Gebwell AB. Han kommer från Beulco.
 Mikael Wall har anställts som kalkyl- och säljansvarig hos Ventab Göteborg AB, Göteborg. Han kommer från IV Väst.
Anette Edsvik har anställts som säljare på Inventiair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.