Agitator Whiskymakare | 25 sep 2019

Energieffektiv whisky – starkt jobbat i Arboga

Energieffektiv whisky – starkt jobbat i Arboga
Foto: Agiator

– tillverkar de Sveriges mest energieffektiva whisky? Destillerichef Oskar Bruno hävdar i alla fall att den nya fabriken i Arboga har den lägsta energianvändningen per liter.

Oskar Bruno berättar: – Vi använder dessutom fjärrvärme till pannorna. Vi kör dem i vakuum, vilket ger en lägre kokpunkt. Då räcker det med 105 grader i framledningen. Med förnybar fjärrvärme blir det också miljömässigt väldigt bra.
Han och kollegan Christian Wikström har båda tidigare jobbat tillsammans på ett destilleri – i dag finns det ett tiotal i Sverige. – Det här är ett av de större. Vi har byggt stort från start, för att kunna möta efterfrågan, säger Oskar Bruno. Fabriken har varit under uppbyggnad under några år och under drygt ett års tid har produktionen varit igång.
– Omräknat till 100-procentig etanol har vi nu en produktionstakt på 100 000 liter om året. Toppkapaciteten blir 500 000 liter om året, berättar Oskar Bruno. I den 2 000 kvadratmeter stora byggnaden finns bland annat fyra stycken pannor, maltkvarn, jäskar och mäsktunna. Här finns också lagret. Men knappt har verksamheten kommit igång, innan det är dags för utbyggnad. – Nästa år ska vi expandera ytterligare 1 300 kvadratmeter i intilliggande tomma lokaler för att få plats med framtidens lager, säger Oskar Bruno.

Men ännu finns inte så mycket färdig whisky. Det tar några år att lagra etanolen på träfat, innan whiskyn får sin karaktäristiska färg och smak. Först 2022 lanseras varumärket på Systembolaget i form av en rökig och en knappt rökig single malt whisky.
Därför är också behovet av lagringsutrymmen mycket stora. Med all denna sprit under ett och samma tak är förstås brandskyddet en kvistig fråga. Lokalen har försetts med rejäla brandväggar och brandceller för att personer ska kunna evakueras.
– Däremot är lokalen inte sprinklad. Om det börjar brinna i ett destilleri och dess lager går det så fort och explosionsrisken är så stor att det bara är att försöka ta sig ut, konstaterar Oskar Bruno.

Amanda Andersson, projektledare på Assemblin, höll i inkopplingen av maskinerna och styrningen. – Det är en avancerad anläggning, där allt är automatiserat. Vi har arbetat med några riktigt rejäla styrskåp och drog säkert 10 000 meter kabel och gjorde 3 000 inkopplingar på en yta av 350 kvadratmeter, säger hon. Fabriken ligger i ett lugnt industriområde i utkanten av Arboga. Men de whiskytjuvar som tänker sig att göra en stöt mot destilleriet kan slå det ur hågen. Byggnaden finns nämligen innanför grindarna på ett militärt skyddsobjekt.

Text: Maria Åslund

Publicerad 25 september 2019

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.