Energibolag bygger smarta hus

Experimentglada boende flyttar snart in i ett nytt testhus i Malmö. Hyresgästerna i huset Hållbarheten ska hjälpa energibolaget Eon att utveckla nya produkter och tjänster för framtidens energimarknad. Ett liknande projekt pågår i Stockholm.

Energibolaget Eon har blivit byggherre, åtminstone tillfälligt. Nyligen stod det nya huset Hållbarheten färdigt i Västra Hamnen i Malmö. Huset med åtta lägenheter ska bebos av hyresgäster som är mycket intresserade av ny teknik. Under januari har Eon sökt intresserade boende via en kampanj på internet och Facebook. Vid denna tidnings pressläggning hade 505 personer anmält sitt intresse för lägenheterna som är upp till 130 kvadratmeter stora och kostar mellan 9 086 och 13 441 kronor per månad. – Syftet är att vi vill lära oss mer om hur vi kan tillgodose våra kunders behov i framtiden. Energimarknaden är under omställning och det här ger en unik möjlighet att tillsammans med hyresgästerna ta fram nya produkter, säger Johan Mörnstam, chef för business innovation hos Eon.

HållbarhetenVinterträdgård

Vinterträdgården i  huset Hållbarheten, och här ska olika energilösningar testas. Foto Lars Owesson

För att testa så mycket ny teknik som möjligt ska fyra av lägenheterna värmas med fjärrvärme, två med gas och två med värmepumpar. Huset har en egen vindkraftsanläggning och solceller på taket. Den gemensamma poolen och bastun värms med biogas och solvärme. Varje lägenhet har över 50 mätpunkter som ger information om temperaturer och elanvändning. Genom en iPad får hyresgästerna möjlighet att se och styra till exempel innetemperaturen, även när de inte är hemma. Det blir också möjligt att styra användningen av exempelvis tvättmaskinen så att den går igång när elpriset är som lägst. Alla lägenheter får en elcykel och möjlighet att teckna avtal om el- eller biogasbil.

Fler liknande projekt Idéerna och teknikerna för att mäta och övervaka hushållsel och bostadsinstallationer är inte nya. Flera fastighetsbolag har redan genomfört eller planerar liknande testprojekt med boende. Som energibolag är Eon dock relativt ensamt om att bygga ett eget hus. Fortum har inget eget hus, men deltar i ett snarlikt projekt i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Forskare på KTH och Interactive Institute ska tillsammans med Fortum, ABB, Electrolux, JM, NCC och ByggVesta studera en lägenhet där de boende kan se och styra sin energianvändning. Det handlar till exempel om styrning av ventilation, tvätt-, tork- och diskmaskin och belysning. Huset där lägenheten finns ska också automatiskt se till att eldrivna apparater körs när elen är som billigast och ger minst utsläpp av koldioxid, samtidigt som elbilen är färdigladdad och tvätten klar när bilen respektive kläderna behövs. Ledordet blir tajming. – För oss som forskare handlar arbetet om att räkna fram den bästa lösningen. Ibland när el är billig är den kanske inte miljövänlig. En tvättmaskin går igenom många faser när den jobbar, faser som drar olika mycket ström, Det blir en hel del parametrar att hålla reda på, säger Henrik Sandberg, forskare i reglerteknik vid skolan för elektro- och systemteknik på KTH.

Hela familjen ska med Projektet är ambitiöst och ska ta fram en stor mängd data. – Det blir också en utvärdering av hur hela familjen fungerar i systemet. Ofta är det annars en person i hushållet som tar hand om tekniken. I vår nya design ska vi hitta sätt att engagera alla, säger Carin Torstensson, projektledare hos Interactive Institute. Projektet i Norra Djurgårdsstaden började för ett år sedan och pågår i ett år till.

Text Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1/2013 sidan 24-25

  • FAKTA:  Hållbarheten i Malmö Beräknad köpt energianvändning enligt BBR: 65 kWh/kvm, år (Atemp). Egenproducerad energi för huset: 5 600 kWh/år (värme solfångare), 6200 kWh/år (el solceller) och 1500 kWh/år (el vindkraft) under ett normalår. Utan egenproducerad energi hade husets energianvändning i stället blivit minst 77 kWh/kvm, år. Byggherre: Eon Arkitekt: Cord Siegel, arkitektbyrån Hauschild + Siegel
Publicerad 25 januari 2013

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.