Energibolag bygger smarta hus
Experimentglada boende flyttar snart in i ett nytt testhus i Malmö. Hyresgästerna i huset Hållbarheten ska hjälpa energibolaget Eon att utveckla nya produkter och tjänster för framtidens energimarknad. Ett liknande projekt pågår i Stockholm.
Energibolaget Eon har blivit byggherre, åtminstone tillfälligt. Nyligen stod det nya huset Hållbarheten färdigt i Västra Hamnen i Malmö. Huset med åtta lägenheter ska bebos av hyresgäster som är mycket intresserade av ny teknik. Under januari har Eon sökt intresserade boende via en kampanj på internet och Facebook. Vid denna tidnings pressläggning hade 505 personer anmält sitt intresse för lägenheterna som är upp till 130 kvadratmeter stora och kostar mellan 9 086 och 13 441 kronor per månad. – Syftet är att vi vill lära oss mer om hur vi kan tillgodose våra kunders behov i framtiden. Energimarknaden är under omställning och det här ger en unik möjlighet att tillsammans med hyresgästerna ta fram nya produkter, säger Johan Mörnstam, chef för business innovation hos Eon.
Vinterträdgården i huset Hållbarheten, och här ska olika energilösningar testas. Foto Lars Owesson
För att testa så mycket ny teknik som möjligt ska fyra av lägenheterna värmas med fjärrvärme, två med gas och två med värmepumpar. Huset har en egen vindkraftsanläggning och solceller på taket. Den gemensamma poolen och bastun värms med biogas och solvärme. Varje lägenhet har över 50 mätpunkter som ger information om temperaturer och elanvändning. Genom en iPad får hyresgästerna möjlighet att se och styra till exempel innetemperaturen, även när de inte är hemma. Det blir också möjligt att styra användningen av exempelvis tvättmaskinen så att den går igång när elpriset är som lägst. Alla lägenheter får en elcykel och möjlighet att teckna avtal om el- eller biogasbil.
Fler liknande projekt Idéerna och teknikerna för att mäta och övervaka hushållsel och bostadsinstallationer är inte nya. Flera fastighetsbolag har redan genomfört eller planerar liknande testprojekt med boende. Som energibolag är Eon dock relativt ensamt om att bygga ett eget hus. Fortum har inget eget hus, men deltar i ett snarlikt projekt i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Forskare på KTH och Interactive Institute ska tillsammans med Fortum, ABB, Electrolux, JM, NCC och ByggVesta studera en lägenhet där de boende kan se och styra sin energianvändning. Det handlar till exempel om styrning av ventilation, tvätt-, tork- och diskmaskin och belysning. Huset där lägenheten finns ska också automatiskt se till att eldrivna apparater körs när elen är som billigast och ger minst utsläpp av koldioxid, samtidigt som elbilen är färdigladdad och tvätten klar när bilen respektive kläderna behövs. Ledordet blir tajming. – För oss som forskare handlar arbetet om att räkna fram den bästa lösningen. Ibland när el är billig är den kanske inte miljövänlig. En tvättmaskin går igenom många faser när den jobbar, faser som drar olika mycket ström, Det blir en hel del parametrar att hålla reda på, säger Henrik Sandberg, forskare i reglerteknik vid skolan för elektro- och systemteknik på KTH.
Hela familjen ska med Projektet är ambitiöst och ska ta fram en stor mängd data. – Det blir också en utvärdering av hur hela familjen fungerar i systemet. Ofta är det annars en person i hushållet som tar hand om tekniken. I vår nya design ska vi hitta sätt att engagera alla, säger Carin Torstensson, projektledare hos Interactive Institute. Projektet i Norra Djurgårdsstaden började för ett år sedan och pågår i ett år till.
Text Marie Granmar, Energi & Miljö nr 1/2013 sidan 24-25
- FAKTA: Hållbarheten i Malmö Beräknad köpt energianvändning enligt BBR: 65 kWh/kvm, år (Atemp). Egenproducerad energi för huset: 5 600 kWh/år (värme solfångare), 6200 kWh/år (el solceller) och 1500 kWh/år (el vindkraft) under ett normalår. Utan egenproducerad energi hade husets energianvändning i stället blivit minst 77 kWh/kvm, år. Byggherre: Eon Arkitekt: Cord Siegel, arkitektbyrån Hauschild + Siegel