Nordbygg/Ventilation. | 19 maj 2022

Elva lösningar med drag från mässan

Inom Ventilation fanns en hel del att titta på. Vad sägs om till- och frånluftsdon från litauiska Ergovent?

Elva lösningar med drag från mässan
1Björn Jonsson (till vänster) och Göran Andersson på ebm papst visar stolt upp fläkthjulet.

1. Nytt fläkthjul från ebm papst

RadiPac3 är ebm papst nya fläkthjul. Fläktens egenskaper är bland annat reducerad ljudnivå med hela 3–7 dB(A), låg vibration och högt optimalt driftpunkt/tryck på 2 000 Pa, vilket medför en hög verkningsgrad. Fläkthjulet finns i kompakt och normalt utförande och i storlek mellan 310 och 630 med ett luftflöde på 20 000 m³/h, det vill säga 5,6 m³/s.

Johannes Luoma från IV Produkt berättade om Eco Cooler i montern.

 

2. Ny kylmaskin Eco Cooler till IV Produkts Envistartopp

IV Produkt har tagit fram ett nytt kylaggregat till sin Envistar toppserie med motströmsväxlare. Eco Cooler-modulen placeras smidigt ovanpå aggregatet utan att uppta separat golvyta. Kylmodulen med steglös reglering integreras i aggregatets interna styrning. Luftbehandlingsaggregatet har motströmsväxlare med patenterad avfrostning (ser ut att vara parallellcyklisk sektionsavfrostning med hög återvinning under avfrostningen).

Mattias Sjöberg (till höger) på IV Produkt i tekniktagen med Easy Access.

3. Easy Access för enkel intransport ifrån IV Produkt

IV har även tagit fram konceptet Easy Access till sin aggregatserie Envistar Flex som kan tillvalsbeställas. Easy Access innebär att hela aggregatet, inklusive roterande vvx och kylvärmepump Thermo Cooler HP, delas upp i moduler så att de går in genom en vanlig 900-millimeters dörr. Easy Access-konceptet finns som tillval i aggregat upp till 4,5 m³/sekund.

Anton Perleroth och Thomas Gallén på Bevent Rasch.

4. Nytt kompakt brandgasspjäll med inbyggd vav

Bevent Rasch har tagit fram ett integrerat lågbyggande brandgasspjäll med vav-funktion – nu med en kompakt mätenhet utan luftriktare. Styrfunktionerna för reglering av flöde sker genom klassiska och pålitliga VRD-styrmodulen från Belimo.

Peter Höjd från Bevent Rasch lockade många besökare med den nya avluftshuven.

5. Ny innovativ avluftshuv

Självreglerande avluftshuven Delta-RA är en innovativ ny lösning ifrån Bevent Rasch som konstant håller utloppshastigheten, oavsett luftflöde. Huven lanserades för ett år sedan och har installerats i ett projekt i Stockholm med fyra hus. Bra lösning för att hålla bra kastlängd i exempelvis bostäder med variabelt, ibland lågt, avluftsflöde från kökskåpor. (Den lilla reglerratten på huven hör inte till utan är en mässprodukt).

Integrerade don. Ja, det kunde Gediminas Pilipūnas från Ergovent UAB allt om.

6. Nytt ”osynligt” designdon

Till- och även frånluftsdonet från litauiska Ergovent är ett ramlöst don som bokstavligen integreras i undertaket. Donet, som är av gips med hög finish, är utfört för att spacklas in i taket, eller varför inte i väggipsskivan? Donet är tungt, robust och väl tillverkat och spridaredelen sitter med kraftiga magneter. Dock vandrar spridaredelen på magneterna så när jag skulle ta bort den första gången lossnade en flisa från donets synbara del. Donet är snyggt som tillval där det krävs.

Aggregatserien Nibe Air Site var i förgrunden i Nibes monter.

7. Nibe har tagit fram aggregat­serien Nibe Air Site

Primaster XXL är ett aggregat med dubbla plattvärmeväxlare med parallellcyklisk sektionsavfrostning. Det vill säga avfrostning sker i etapper utan minskat tilluftsflöde och med fortsatt hög återvinning. Det har en gedigen sommar-bypass på frånluften, brand-bypass som tillval och dessutom internt inbyggd styrning. Aggregatet har goda servicemöjligheter och gediget hölje, ramverk, tätningslister och handtag.

Tomas Nilsson (till vänster) från Voltair pratade om den prefabricerade aggregatserien.

8. Aggregatserie ifrån Voltair

En ny aggregatserie ifrån Voltair som är kända för sina platsbyggda aggregat. Den prefabricerade aggregatserien fick Voltair i och med uppköpet av Weland luftbehandling. Aggregatet är välbyggt, rejäla och stadiga luckor, och går att få med och utan prefabricerad styrning. Aggregatserien finns även med motströmsväxlare med temperaturreglering under avfrostningen.

Mårten Ahlmén på Acticon hade fullt upp med att visa Gastro Flex.

9. Kåpor i fokus

Kökskåptillverkarna stod verkligen vägg i vägg på Nordbygg. Acticons nya kåpa Gastro Flex har styrluft runt hela kåpan vilket medför ett lägre frånluftsbehov på upp till 30 procent.
Den har nya robusta luckor med uppställbara gångjärn och nya integrerade tilluftsdon. Kåpan finns med och utan UV-reningssystemet UV Safe.

Olli Suvisuo på ETS Nord berättade om de estländska kökskåporna.

10. Estländsk kökskåpa

ETS Nord från Estland, som tidigare tillverkade runda och rektangulära kanaler, har nu en konkurrenskraftig kåpa. Den nya kåpan har fått stort fokus inom företaget.
Kåpan har inbyggd tilluft med styrluft och den kan kombineras i olika utföranden. Kåpan på bild består av fyra sammansatta kåpor utan avgränsning; en med ozonrening, en kondens-, en kombi- och en UV-kåpa. Kåpan går även att få med olika belysningstillval och i vinklat utförande för anpassning av takhöjd. Kåpans invändiga tak går att lyfta för enkel åtkomst vid service.

De nya VAV-spjällen var ett viktigt inslag i Systemairs monter.

11. VAV-spjäll med en specialalgoritm

Systemairs nya vav-spjäll Optima-LV-R mäter och konstanthåller även låga luftflöden ända ner till 0,2 m/s med hög noggrannhet. Spjället har en innovativ mätenhet som kombinerar ett statiskt och dynamiskt tryckfall över spjällbladet i kombination med en avancerad specialalgoritm. Spjällets flödesområde programmeras med Bluetooth via en app och en liten dosa som laddas över till ställdonet.

Text och foto: Eddy Chabo

Publicerad 19 maj 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.