Elnät | 6 maj 2022

Ellevios nya satsning: Sveriges största elnätsbatteri

Elnätsföretaget Ellevio gör en satsning på att hjälpa företag och industrier att bli fossilfria genom elektrifiering. Det första steget är största elnätsbatteri, ett energilagringsinitiativ avsett att underlätta för mer förnybar energi i elsystemet och elnät i balans.

Ellevios nya satsning: Sveriges största elnätsbatteri
Ellevio bygger Sveriges största ”elnätsbatteri” på 10 MW, som placeras i Grums. Illustration: Alfen

Samhällsutvecklingen och de klimatpolitiska målen gör att Sverige kommer förbruka mer än dubbelt så mycket el de kommande 25 åren, från dagens 140 TWh till cirka 310 TWh år 2045.

– Ska omställningen funka måste vi göra insatser för att elflödet i näten är stabilt. Därför bygger vi nu Sveriges största ”elnätsbatteri” på 10 MW, som placeras i Grums. Batteriets huvudfunktion är att ge stöd till statliga Svenska kraftnäts behov att skapa balans i de nationella stamnäten. Det är ett viktigt och spännande steg i vår resa för att skapa energilösningar som hjälper till att ställa om vårt energisystem, säger Kristofer Fröjd, chef för affärsutveckling på Ellevio.

Batteritjänsten är det första steget i ett helt nytt verksamhetsområde för Ellevio. Tanken med det breddade erbjudandet är att tillhandahålla stöd från ax till limpa för företag och verksamheter som måste ställa om till en elektrifierad, fossilfri verksamhet. Med hjälp av en verktygslåda som sträcker sig bortom enbart elnätstjänster, kommer Ellevio erbjuda helhetslösningar för industrier, batterier, flexmarknader, med mera.

– Vi ser en stor efterfrågan på marknaden när det gäller stöd genom elektrifieringsprocessen. Många aktörer inom exempelvis transportsektorn och industrin ställer om från fossilt till el, men har sin kärnkompetens inom den egna verksamheten och branschen, inte nödvändigtvis i energilösningar. Det kan däremot vi. I nära dialog med våra kunder ska vi erbjuda lösningar som passar deras individuella behov, berättar Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Källa: Ellevio

Publicerad 6 maj 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.